≫ 

Kina olakšava vizni režim za strane državljane vakcinisane kineskim cepivom

Vakcinisani putnici koji u Kinu stižu avionom i dalje moraju da imaju negativni test na korona virus

  • 1
Kina zastava Foto: Tanjug/AP

Kina je objavila da će pojednostaviti postupak izdavanja viza za strane državljane koji su vakcinisani jednim od kineskih cepiva protiv kovida19, učinivši najnoviji mali korak prema normalizaciji međunarodnog putovanja, prenosi Hina.

Vakcinisani putnici koji u Kinu stižu avionom i dalje moraju da imaju negativni test na korona virus, kako to nalažu trenutno važeća pravila, kazao je portparol ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian.

Nema novih detalja o pojednostavljivanju viznog režima.

Putnici "bi nakon ulaska u Kinu trebalo da se pridržavaju relevantnih pravila o karantinu i praćenju stanja", rekao je Žao, dodavši da je Kina voljna da pristane na međusobno priznavanje potvrda o cepljenju s drugim zemljama.

Kineska ambasada na Filipinima je ranije saopštila da se vraća na vizni režim koji je važio pre pandemije za sve koji su vakcinisani kineskim cepivom.

U subotu je Kina objavila postupak izdavanja viza za vakcinisane strance koji ulaze u Hong Kong.

Kina svoje vakcine uglavnom izvozi u treće zemlje, što je nateralo SAD, Australiju, Japan i Indiju da krenu u distribuciju vakcina u zemljama Azije, upregnuvši tzv. "diplomatiju vakcina".

Kina je epidemiju korona virusa uveliko suzbila i stavila pod kontrolu i nastoji ga izbegne rizik "uvoza" zaraze iz inostranstva. Stoga je uvela ograničenja na ulazak stranaca u zemlju pa u Kinu mogu da uđu samo u određene svrhe, poput poslovnih putovanja, ali uz potpuno poštovanje mere karantina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA