SAD tvrdi: Severna Koreja planira testiranje balističkih projektila, nova raketa veća i opasnija

Severnokorejski lider Kim Džong Un zahtevao je da se nastavi proizvodnja nuklearnog naoružanja čak i tokom privremene obustave testiranja

  • 3
Severna Koreja, laniranje raketa Foto: Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Severna Koreja bi u bliskoj budućnosti mogla da testira poboljšanu verziju svog interkontinentalnog balističkog projektila, upozorio je u utorak načelnik Severne vojne komande američkih oružanih snaga general avijacije Glen Van Herk, navodeći da bi takav potez zaoštrio tenzije između Pjongjanga i Vašingtona.

Izjava američkog generala ukazuje na zabrinutost Vašingtona da bi Pjongjang mogao da nastavi sa testiranjem raketnog i nuklearnog naoružanja dan uoči prve misije američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara za odbranu SAD Lojda Ostina Južnoj Koreji, navodi se u izveštaju Rojtersa, a prenosi Tanjug.

Severnokorejski lider Kim Džong Un zahtevao je da se nastavi proizvodnja nuklearnog naoružanja čak i tokom privremene obustave testiranja.

Govoreći pred senatskim odborom za oružane snag general Van Herk je ocenio da je nova, poboljšana verzija interkontinentalne balističke rakete "znatno veća i po svemu sudeći opasnija" i kao takva predstavlja veću pretnju po SAD, ali je izrazio poverenje u sposobnost američke antiraketne odbrane.

Video: Uspešno lansirana raketa: Stižu hrana i gorivo za ekspediciju u Međunarodnoj svemirskoj stanici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    17. mart 2021 | 08:36

    Nelegalne agresije kao na Srbiju,Libiju,Irak,Siriju i dr. , Amerike i NATO dovele su do naoružavanja država i izrada atomskog oružja za odvračanje agresora...Svaka ugrožena država da ima tehnologiju želela bi napraviti atomsku bombu jer vide da je to jedini način da ne bude napadnuta...

  • Boban

    17. mart 2021 | 08:37

    Smao neka testira, u svojoj drzavi moze raditi sta hoce, sta se ameri brinu da mozda rakete ne dolete do njih?, pa nece sigurno leteti ako nemaju razloga za to tako da ih ne treba amerika cackati i sve ce biti u redu.

  • zac

    17. mart 2021 | 12:13

    Pa i vi testirate i vase rakete, avione,dronove i sva moguca druga naoruzavanja sto vas to cudi da i drugi to rade!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA