Decu obolelu od korone odvajaju od roditelja: Sinove joj vezali za krevet, dečaku (5) stavili pelene

Iz Instituta za javno zdravlje u Hongkongu su saopštili da će, u slučajevima kada su uključena i deca, bolnica donositi odluku da li roditelji treba da ostanu sa decom u bolnici ili ne

  • 1
Hongkong, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kada je Arijel ugledala svoje sinove kako su izolovani u bolnici u Hongkongu na odeljenju za Kovid, počela je od muke da plače. Braća, stara pet i godinu dana, nosila su prsluke koji su privezani za krevet, kako bi "bili mirni". Obojica su bili prljavi i u pelenama.

Arijel i njena porodica našli su se na udaru efikasnih, ali nimalo humanih korona mera krajem februara. Iako je prošlo 14 meseci otkad je registrovan prvi slučaj, Hongkong i dalje ne popušta sa ograničenjima.

Svi stanovnici grada moraju da provedu tri nedelje u hotelskom karantinu o svom trošku. Plaže su zatvorene, a restorani stavljaju ključ u bravu u 22 sata. Na otvorenom ne sme da se okupi vie od četiri osobe, a lociranje kontakata je nastrožije u svetu.

Svako ko je testiran pozitivno mora da ide u bolnicu, a kontakti moraju da se jave u državni karantin i tamo provedu 14 dana. Vlasti često sprovode "kontrole na prepad", gde zatvore čitav kvart i krenu nasumično da testiraju građane.

Stroge mere, ali odlični rezultati

Ovakav pristup borbi sa pandemijom čini Hongkong jedinstvenim. Dok mnoge zemlje popuštaju mere kako raste broj vakcinisani, Hongkong pojačava mere. Ako se gledaju rezultati, nema šta vlastima da se zameri. Grad koji broji 7 miliona stanovnika ima registrovano 11.300 slučajeva i 200 smrtnih ishoda. Takođe, nije uveden nijedan lokdaun.

Međutim, stroga pravila su često stavila porodice pred teške odluke, baš kao i Arijel. Mogla je da bira, ili će pustiti da joj deca odu sama u bolnicu a ona u karantin, ili će otići sa njima i reskirati da se i ona zarazi.

U bolnicu je došla dan nakon što su joj sinovi hospitalizovani, a prethodno je morala da reši sve birokratske peripetije. Kada ih je ugledala nije mogla da dođe sebi od šoka. Bila je to slika kakvu nije očekivala. Njoj i suprugu su rekli da će u bolnici dobro brinuti o njenoj deci, a ne da će biti vezana za krevet.

Sestra joj je rekla da su deca vezana i u pelenama jer bolnica nema dovoljno osoblja da brine o svakom detetu koje ima kovid. Ujedno, kako je rekla, moraju da brinu i o zdravlju osoblja.

- Jasan mi je protokol, ali mi je kao roditelju ovo neprihvatljivo - rekla je majka za CNN.

Dugo se razmišljala da li i da pod pseudonimom podeli svoju priču sa medijima, jer nije želela da zvuči kao da nekog krivi. Ovo je, kaže, učinila, da bi i drugi roditelji saznali kako se prema deci, čak i prema onima koji nemaju simptome ophode, i da zahtevaju da ih ne odvajaju od dece.

Novi klaster

U Hongkongu poslednje sedmice beleže porast broja novoobolelih. Veruje se da je sve povezano sa klasterom u jednoj teretani. U karantinu su završili ljudi iz raznih delova grada, među njima mnogi bankari i učitelji. Čitave porodice smeštene su u sobe veličine 18 kvadrata u državnom karantinu, zajedno sa decom. Dobijaju obroke i mogu da naruče dostavu pod određenim uslovima, ali ima i onih kojima je zabranjeno da napuste sobu. Ko prekrši mere biće novčano kažnjen, ili osuđen na zatvorsku kaznu.

Navodno je i sve više slučajeva gde decu odvajaju od roditelja. Moderator popularne Fejsbuk grupe za građane Hongkonga u karantinu kaže da su u proteklih godinu dana imali više od 100 slučajeva u kojima su roditelji bili odvojeni od dece. Navodno se pojavilo još nekoliko desetina slučajeva otkako je otkriven klaster u teretani.

Prema nepotvrđenim informacijama neke majke, koje su obolele od korona virusa, ili su bile u kontaktu sa zaraženim, bile su prisiljene da odu u karantin i da ostave svoju decu, čak i bebe koje doje.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da majke ostanu uz bebe koje doje, čak iako su pozitivne na virus.

Keri Lam, gradska menadžerka, rekla je u utorak da vlada nema nameru da odvaja decu od roditelja.

- Ipak, zdravstvene mere se moraju poštovati, jer to je dobro za čitavu zajednicu - istakla je.

"Svaka odluka doneta u najboljem interesu deteta"

Iz Instituta za javno zdravlje nisu potvrdili da je dolazilo do ovakvih slučaejva. U saopštenju navode da članovi porodice, koji žive sa kovid pozitivnim pacijentom, tretiraju kao i svaki drugi kontakt i da moraju da se podvrgnu karantinu u državnom centru.

- U slučajevima kada su uključena i deca bolnica će, pod određenim okolnostima, doneti odluku da li roditelji treba da ostanu sa decom u bolnici - istakli su u saopštenju.

Nakon što su se pojavile brojne optužbe o odvajanju roditelja i mališana vlasti su izdale saopštenje kako bi objasnile pravila karantina za porodice sa malom decu.

- Hongkong ima razuman i strog sistem kako bi se izborio sa korona virusom, koji uključuje karantin i izolaciju po potrebi. Ove mere služe da bi se stabilizovla situacija u novom talasu pandemije, kao i kako bismo zaštitili čitavu zajednicu. Moramo da istaknemo da je, u slučajevima sa decom, svaka odluka doneta u najboljem interesu deteta i njegove porodice - navodi se u saopštenju.

Iako su mnogi nezadovoljni uslovima u karantinu jer provode nedelje u malom prostoru koji se redovno ne provetrava, mnogi građani su zahvalni zbog toga što je vlast postigla da ne dođe do daljeg širenja zaraze.

Vlasti su u ponedeljak saopštile da svi koji imaju više od 30 godina mogu da se prijave za vakcinaciju i pozivaju građane da se vakcinišu.

- Prioritet je da se što više građana vakciniše što pre. Odlučili smo da proširimo prioritetne grupe kako bi građani mogli što pre da se vakcinišu i zaštite sebe i druge - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P P

    17. mart 2021 | 11:57

    Zelili smo Demokratiju Eto nam Demokratija.U Pravu je Miroljub Petrovic Bjezimo na Sela i Zivimo U Miru Sa našom Djecom i Familijom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA