≫ 

Gruškov o NATO: "Alijansa je kriva za destabilizaciju bezbednosti u Evropi"

Svedoci smo sve većeg prisustva infrastrukture NATO-a u blizini naših vitalnih centara, razmeštanja trupa i naoružanja, mada ne na trajnoj osnovi, već rotacije jedinica, povećanja broja vojnih vežbi, naveo je Gruško

  • 2
britanski tenkovi, tenkovi, nato, Challenger tenk Ilustracija, Foto: Wikimedia/Sgt Mark Webster RLC

Krivica za destabilizaciju bezbednosnog sistema na evropskom kontinentu leži na NATO-u, koji se širenjem svoje vojne infrastrukture približio granicama Rusije, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

Komentarišući za TASS izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su Rusija, terorizam, sajber napadi, rast Kine i klimatske promene glavne pretnje zemljama NATO-a, Gruško je rekao da je NATO odgovoran jer je svoje granice približio ruskim granicama, prenosi Tanjug.

- Kao rezultat nekoliko talasa ekspanzije, situacija u Evropi se drastično promenila - istakao je Gruško.

Svedoci smo sve većeg prisustva infrastrukture NATO-a u blizini naših vitalnih centara, razmeštanja trupa i naoružanja, mada ne na trajnoj osnovi, već rotacije jedinica, povećanja broja vojnih vežbi, naveo je Gruško i dodao da je sve to destabilizovalo bezbednosnu situaciju koja se razvila u periodu posle Hladnog rata.

Gruško je primetio da su ovi događaji zahtevali odgovor Rusije i prilagođavanje njene politike i vojnog planiranja, što je i učinjeno, s obzirom da je Moskva uvek davala prioritet pitanjima vezanim za jačanje bezbednosti i nacionalnih interesa.

Video: NATO snimak pogotka voza u Grdeličkoj klisuri

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA