"Afera maske" i dalje trese Nemačku: Policija pretresla kancelarije bivšeg ministra pravde

Istraga je krenula od zastupnika CSU-a Džordža Nislena, koji je pre nekoliko dana na pritisak stranačkog vodstva istupio iz stranke i dao ostavku na mesto potpredsednika Zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU u Bundestagu

  • 1
Berlin, Nemačka, zastava Berlin / Foto: Pexels

Vlasti u Bavarskoj izvršile su u sredu, u sklopu istrage protiv demokršćanskih političara osumnjičenih za korupciju prilikom nabavke zaštitnih maski, pretres u kancelariji zastupnika Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i bivšeg bavarskog ministra pravosuđa Alfreda Sautera.

- Istraga zbog sumnje u uzimanje mita u međuvremenu je proširena na pet osoba - saopštilo je Državno tužilaštvo u Minhenu.

Istraga je krenula od zastupnika CSU-a Džordža Nislena, koji je pre nekoliko dana na pritisak stranačkog vodstva istupio iz stranke i dao ostavku na mesto potpredsednika Zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU u Bundestagu. On je, uprkos kritikama, zadržao svoj zastupnički mandat, piše Jutarnji.

Tužilaštvo u Minhenu je, prema saopštenju, izvršilo pretres u deset objekata u Minhenu i okrugu Švabija. Dnevnik „Augsburger Allgemeine“ javlja kako se redom radi o objektima povezanim s Alfredom Sauterom.

Sauter je pre nekoliko dana objavio kako je u svojstvu advokata sastavio ugovor između kompanije iz savezne pokrajine Hesen, koja se bavi nabavkom zaštitne opreme u borbi protiv pandemije koronavirusa, i bavarskog ministarstva zdravlja.

Prilikom sklapanja ugovora u, kako se navodi, „milionskom iznosu“, kompanija osumnjičenog zastupnika Nuslena je za usluge posredovanja primila proviziju u iznosu od  660.000 evra, javlja magazin Der Spiegel.

Savezno ministarstvo zdravlja je saopštilo kako je u međuvremenu vodstvu parlamenta predalo listu s imenima aktuelnih zastupnika koji su na bilo koji način povezani s poslovima nabavke zaštitne opreme potrebne u borbi protiv pandemije korona virusa.

I zastupnik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Nikolas Loebel, koji je na pritisak vrha stranke povukao zastupnički mandat,  osumnjičen je da je posredovao pri sklapanju poslova za nabavku zaštitnih maski, za šta je primio proviziju od 250.000 evra.

Vodeći političari, među kojima i predsednik Frank Valter Štajnmajer najoštrije su osudili bogaćenje zastupnika na poslovima u vezi sa pandemijom.

Prema procenama analitičara, rekordni gubici CDU-a na nedeljnim izborima u Baden-Virtembergu i Porajnju-Falačka, povezuju se sa skandalima oko zaštitne opreme u koje su upleteni demokršćanski političari, a veruje se da bi taj skandal mogao da ima uticaja i na savezne izbore u rujnu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA