Evropska regija koju je smrvila korona: Na ulicama jednog grada vlada grobljanska tišina

Ljudi u Tahovu u Češkoj su na rubu snaga. Broj zaraženih koronom i dalje raste

  • 1
Virus Outbreak Czech Republic Petr David Josek

Zagrobna tišina na ulicama Tahova. Osnovne škole puste, prodavnice zatvorene. Nove varijante korona virusa haraju Češkom i ovo je jedna od najgore pogođenih regija, piše Deutsche Welle.

Zamenik gradonačelnika Jozef Horaček trudi se da stalno ažurira brojke. On kaže da svi imaju prijatelje i rođake koji su umrli od Kovida-19.

- Shvatio sam da su mnogi koji su umrli mojih godina ili čak i mlađi. Nikada ih više neću videti, nikada s njima neću ići u ribolov, gledati fudbal ili popiti pivo - rekao je Horaček za DW.

U lokalnoj poliklinici bolničari i lekari hitne pomoći kažu da su preopterećeni i frustrirani. U gradu nema bolnice. Svi pacijenti s teškim oboljenjem moraju da se prevezu do najbliže bolnice udaljene 50 kilometara.

Magdalena Jankova je lekar u Hitnoj pomoći. Kaže da ponekad nema snage ujutro da ustane. I njen otac nedavno je umro. I on je bio žrtva pandemije.

- Pošto sam lekar, bilo mi je dozvoljeno da ga vidim, da se oprostim s njim i ostanem s njim do poslednjeg trenutka. Niko ne bi smeo da vidi ono što se događa na kovid-odeljenjima. Pacijenti se guše čak i kad su na kiseoniku. Imaju neverovatne bolove u grudima. To jednostavno ne možete da zamislite - rekla je Jankova.

Iscrpljeno medicinsko osoblje, rezignirani građani, a broj zaraženih raste.

Od Tahova do nemačke granice samo je 20 minuta vožnje, ali su granični prelazi zatvoreni. To predstavlja problem za mnoge koji zbog posla svakodnevno moraju da prelaze granicu. Neki su zbog toga čak ostali bez posla.

- Treba mi posao. Pokušavam da ga nađem, ali me niko ne želi. Teško je - rekao je jedan stanovnik Tahova za DW.

- Sve ovo traje predugo. Ljudima treba posao jer treba da plaćau račune. To je nažalost realnost - dodao je drugi.

Zamenik gradonačelnika Tahova nada se masovnoj vakcinaciji, međutim u njegovom gradu može da se vakciniše samo jednom nedeljno.

Magdalena Jankova ipak svaki dan uspe da skupi snage i nastavi da radi svoj posao, u nadi da pandemija neće još dugo traje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    19. mart 2021 | 09:38

    BIOLOSKI RAT RAZARA DRZAVE !!! SAMO DA NEBUDE GLADI BIBLIJSKIH RAZMERA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA