≫ 

U Danskoj preminuo medicinski radnik vakcinisan Astrazenekom: Kod dvojice stvoren krvni ugrušak

Neke zemlje, među kojima su Nemačka i Francuska, ove nedelje su ukinule privremenu zabranu

  • 15
AstraZeneca AstraZeneka vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Danske vlasti saopštile su danas da su evidentirana dva slučaja stvaranja krvnih ugrušaka kod medicinskih radnika vakcinisanih AstraZenekinim preparatom.

U saopštenju nadležnih se navodi da je preminuo jedan od dvojice medicinskih radnika vakcinisanih AstraZenekom, a ovu informaciju je potvrdila i Danska agencija za zdravstvo, preneo je Rojters, piše Tanjug.

Neke zemlje, među kojima su Nemačka i Francuska, ove nedelje su ukinule privremenu zabranu vakcinacije preparatom kompanije AstraZeneka uvedenu ranije zbog izveštaja o retkim slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka nakon vakcinacije preparatom ove kompanije.

EMA: AstraZenkeka vakcina bezbedna i delotvorna

Vakcina AstraZeneke je bezbedna i delotvorna vakcina koja nije povezana s većim rizikom od tromboembolije, ali ne može se odbaciti povezanost između tih slučajeva i vakcinisanja, objavila je Evropska agencija za lekove (EMA).

- Odbor za procenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) jasno je zaključio da je vakcina AstraZeneke bezbedna i delotvorna. Ona nije povezana s većim rizikom tromboembolije, ali nakon perioda analize laboratorijskih rezultata, kliničkih istraživanja i obdukcija i dalje se ne može odbaciti povezanost između tih slučajeva i vakcine - rekla je izvršna direktorka EMA Emer Kuk.

Video: Vakcina AstraZeneka stigla u Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    20. mart 2021 | 12:19

    Lupajtr minuse, ali tako je to kada u sebe stavljate nesto sto nije testirano do kraja...(a tek o posledica a za 5 godina niko ne zna nista) Nisam antivakcinas, cela moja porodica je sve vakcine primila na vreme, ali znate kako kazu za ono sto je brzo.

  • Vera

    20. mart 2021 | 12:24

    Ni jednu ne želim, hvala lepo...

  • Rade

    20. mart 2021 | 12:45

    Gosppdo ja sam dobio trombocite pre osam godina tada ta vakcina nije postojala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA