≫ 

Stoltenberg: NATO prati bugarsku istragu o ruskom špijunskom lancu

On je dodao da su "odnosi NATO-a i Rusije su već neko vreme teški zbog ruskog ponašanja"

  • 13
Jens Stoltenberg Foto: Tanjug/AP

NATO pažljivo prati bugarsku istragu o navodnom ruskom špijunskom lancu, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

- NATO je uvek veoma usredsređen na zaštitu poverljivih dokumenata i poverljivih podataka i mi u potpunosti podržavamo rad našeg saveznika Bugarske na suzbijanju ruskih zloćudnih aktivnosti na njenoj teritoriji - rekao je Stoltenberg, prenela je BTA.

On je naveo da će se o odnosima NATO-a i Rusije razgovarati sutra na sastanku ministara spoljnih poslova.

Stoltenberg je rekao da je poslednjih nekoliko godina Rusija preduzimala agresivne akcije protiv zemalja poput Ukrajine, mešala se u unutrašnje političke procese Alijanse, pokušavajući da potkopa poverenje u demokratske institucije, a takođe se mešala i u izborne procese.

- Odnosi NATO-a i Rusije su već neko vreme teški zbog ruskog ponašanja - rekao je Stoltenberg.

- Predsednik Putin je, naravno, na kraju odgovoran za sve radnje koje je preduzela ruska država - istakao je generalni sekretar NATO-a.

Da podsetimo, bugarsko ministarstvo spoljnih poslova proteralo je dvoje ruskih diplomata, proglasivši ih za persone non grata. Kako navode mediji, njima je dato 72 sata da napuste Bugarsku.

Premijer Bojko Borisov je ranije najavio da će diplomate biti proterane.

Družba je družba, mi smo to demonstrirali, između ostalog, i po pitanju gasovoda "Balkanski tok", ali špijunirati naše mogućnosti u NATO-u... Ne dajući političke ocene, još jednom zahvaljujem našim specijalnim službama i uveravam vas da ćemo na sličan način, metodički, u svakom ovakvom slučaju čvrsto braniti našu bezbednost i nezavisnost - rekao je Borisov.

Osobe umešane u skandal navodno su ambasadi Rusije u Bugarskoj odavale poverljive podatke o Bugarskoj, NATO i EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    22. mart 2021 | 17:31

    Nato je teroristicka organizacija isto kao uck samo sto se krije iza zastava vise zemalja pa glume spasioce covecanstva...Nas su isto bombardovali da bi pomogli braci iz uck tako da su to sve ista go**a....

  • nikolas

    22. mart 2021 | 17:21

    DOSAO JE BAJDEN RATNIK DA SA NATO ALIJANSOM POCNU RAT PRITIV IRANA,RUSIJE I KINE !!! MIRA NECE DUGO BITI JER SU NEZADOVOLJNI BROJEM MRTVIH U BIOLOSKOM RATU !!!

  • TOLE

    22. mart 2021 | 17:11

    Nesto su se opasno urotili Natovci sa Kaubojima protiv Kine i Rusije, Krive njih za mnoge fore a ustvari su oni ti koji ruse svijet zarad licnih interesa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA