Prekinut sastanak savezne i pokrajinskih vlada Nemačke: Kancelarka traži strože zatvaranje

Najspornije je pitanje putovanja tokom uskršnjih praznika

  • 6
Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Pregovori nemačke savezne i pokrajinskih vlada o daljim merama u borbi protiv pandemije korona virusa u ponedeljak prekinuti su zbog neslaganja oko uvođenja strožih mera što zahteva kancelarka Angela Merkel, a čemu se opiru neke savezne pokrajine, prenosi Hina.

- Mere oko kojih smo se do sada dogovorili nisu dovoljne kako bi se prekinula dinamika širenja zaraze - rekla je Angela Merkel, a prenose nemački mediji.

Najspornije pitanje je pitanje putovanja tokom uskršnjih praznika. Kako se saznaje iz pregovaračkih krugova, savezne pokrajine, posebno one koje se nalaze na obali Severnog i Baltičkog mora, istrajavaju na otvaranju turističkih kapaciteta uz strogo pridržavanje higijenskih i mera distance.

Savezna vlada i neke savezne pokrajine to odbijaju i insistiraju na daljoj zabrani svih putovanja koja nisu preko potrebna u šta spadaju i turistička. Hotelima i privatnim smeštajima je zabranjeno ugošćavanje gostiju u turističke svrhe.

Merkel je osim toga nezadovoljna otporom saveznih pokrajina o uvođenju novih mera zatvaranja. Savezne pokrajine istraju na tome da se mere zatvaranja uvode samo tamo gde sedmodnevna incidencija tri dana za redom premašuje vrednost od 100.

- Mi danas postižemo dogovor oko toga da se držimo onoga što smo na poslednjem sastanku dogovorili - kritikovala je stav saveznih pokrajina nemačka kancelarka, a prenose agencije.

Uvođenje policijskog časa?

Na sastanku se takođe raspravljalo i o uvođenju policijskog časa u okruzima s visokom incidencijom zaraze. Nesloga vlada i oko toga na kom području bi trebalo ponovo povući mere otvaranja dogovorene početkom marta.

Bavarski premijer Markus Zeder insistira na tome da se u slučaju povećanja sedmodnevne incidencije preko vrednosti od 100 strože mere uvedu samo u pogođenom okrugu, a ne na području cele savezne pokrajine kako predlažu premijeri drugih saveznih pokrajina.

Iznad incidencije od 100 bi tako trebalo ponovo da bude dozvoljena poseta samo jedne osobe nekom drugom domaćinstvu umesto sada dozvoljenih pet osoba.

Planirani predlog o generalnom dopuštanju poseta porodici tokom uskršnjih praznika, kao što je to bio slučaj tokom Božića, u međuvremenu je odbačen.

Pre toga su se učesnici sastanka, kako nadalje javljaju nemački mediji, dogovorili o načelnom produženju aktuelnih mera do 18. aprila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo

    22. mart 2021 | 22:35

    Ne muci Nemce Angela.Reci im da ce "mere" da traju do aprila 2025.Ne smeju oni to da kazu zato rade mic po mic.Produze 'mere" na svakih 30-40 dana.Nemacka je zatvorena od 1.novembra 2020.

  • nikola

    22. mart 2021 | 21:58

    Gospofjo Merkel u Srbiji to najbolje znaju mi ce da to onjasnimo.

  • Anamary

    22. mart 2021 | 23:13

    Babuskaro idi u penziju niko te ovde u Nemackoj ne podržava vise !???? Bay bay

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA