Gej braća na silu vraćena u Čečeniju, 20 njihovih rođaka držano na nepoznatoj lokaciji

Braća su optužena da su pomagali ilegalnoj oružanoj grupi, a ukoliko budu osuđeni zbog optužbi, koje aktivisti za prava nazivaju izmišljenim, preti im do 15 godina zatvora

  • 3
Salekh Magamadov, Ismail Isayev Foto: Profimedia/AFP

Vlasti u Čečeniji zatvorile su desetine rođaka dvojice gej muškaraca, koji su na silu vraćeni u severnu rusku regiju da bi se suočili sa optužbama za terorizam, rekla je grupa za ljudska prava.

Grupa za zaštitu prava LGBT osoba sa sedištem u Moskvi rekla je da su braća Salek Magamadov (20) i Ismail Isajev (18) pobegla iz Čečenije prošle godine, ali su uhapšeni i vraćeni u februaru zbog optužbi da su pomagali ilegalnoj oružanoj grupi.

Ukoliko budu osuđeni zbog optužbi, koje aktivisti za prava nazivaju izmišljenim, preti im do 15 godina zatvora, prenosi The Moscow Times.

LGBT mreža rekla je za medij Dozhd da je 20 njihovih rođaka dva sata držano na nepoznatoj lokaciji u utorak, dok je policija pokušavala da sazna gde se nalaze njihovi roditelji.

Roditelji su pobegli iz Čečenije nakon što je policija primorala njihovog oca da se odrekne prava na branioca, izvestio je Dozhd.

Njihova majka Zara Magamadova je prošle nedelje poslala apel ruskom komesaru za ljudska prava tražeći puštanje njenih sinova i optužujući vlasti za "izmišljanje" pravnog postupka protiv njih.

- Pitam svakoga ko može da pomogne, molim vas pomozite mi da svoje sinove vidim žive i zdrave - rekla je majka.

✊ Дело Исмаила и Салеха передано в вышестоящее следственное управление. Адвокаты братьев называют это «маленькой...Posted by Российская ЛГБТ-сеть on Tuesday, March 23, 2021

Njihovih 20 rođaka pušteno je tokom noći, dodali su mediji.

Najviši evropski sud za ljudska prava naložio je Rusiji prošlog meseca da rođacima, advokatima i lekarima odobri pristup Isajevu i Magamadovu.

LGBT mreža je rekla da su vlasti optužile muškarce da vode kanal na društvenoj mreži koji kritikuje vladine zvaničnike, kao i da su ih mučili 2020. godine zbog njihove seksualne orijentacije.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov, koji se suočio sa medijskim istragama zbog zatvaranja i mučenja homoseksualaca u tajnim zatvorima, tvrdio je da je njegov region isključivo heteroseksualan.

Video: Putešestvije ekipe Telegrafa do tvrđave Nikaroi u Čečeniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • qq

    25. mart 2021 | 09:32

    Nesto mi ih nije zao,ne podnosim taj zapdni nametnuti,po meni bolestan stav da je biti Gay ok...sto se mene tice mogu da se istrebe.nNekad imalo svoju dijagnozu,a sad je sve super..

  • JO

    25. mart 2021 | 09:30

    Uhaaaaj ala će se nauživati u zatvoru. Neće hteti da izađu ni posle tih 15 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA