Novinar lažirao dokumenta kojima je princezu Dajanu nagovorio na čuveni intervju?

Bašir sada tvrdi kako je sve te informacije on dobio od Dajane, te da je "Dajana izvor svih laži unutar kraljevske porodice"

  • 1
Princeza Dajana Princeza Dajana / Foto: Tanjug/AP

Kada je pre 26 godina princeza Dajana stala pred kamere BBC-a i iznela tvrdnje o svom suprugu, princu Čarlsu i njegovoj bračnoj neveri, niko nije mogao da veruje šta se događa unutar Kensingtonske palate.

Međutim, čini se kako neke stvari iz tog intervjua ipak nisu istina. Naime, kako britanski mediji sada pišu, novinar Martin Bašir lažirao je dokumenta kojima je nagovarao princezu na taj istorijski razgovor.

Kao potvrda tome stiže i izjava Dajaninog brata, grofa Spensera, koji je pokazao beleške koje je on pisao tokom sastanka princeze i novinara koji je prethodio intervjuu.

Spenser tako tvrdi da je Bašir došao s nizom lažnih informacija o gotovo celoj kraljevskoj porodici. Naprimer, Bašir je rekao kako kraljica Elizabeta II ima srčane tegobe, ali i da se princ Edvard leči od AIDS-a. Takođe, tvrdio je da Čarls Dajanu vara sa dadiljom, te da je sinu Vilijamu poklonio sat sa skrivenom kamerom.

Bašir sada tvrdi kako je sve te informacije on dobio od Dajane, te da je "Dajana izvor svih laži unutar kraljevske porodice". BBC je zbog svega odlučio da pokrene internu istragu protiv novinara kojeg optužuju da se koristio nedopuštenim metodama i obmanama članova porodice kako bi nagovorio princezu na intervju.

Osim medijske kuće, Bašira tereti i bivši BBC-ev grafičar Met Visler koji je dobio otkaz kad se saznalo da je on autor dokumenata koje je Bašir koristio za ucenjivanje Dajane. Visler je rekao kako je on skicirao dokumente po Baširovom objašnjenju, ne znajući da pravi lažna dokumenta.

- Jedan dan Bašir me je zamolio za uslugu. Rekao mi je da se sprema na intervju sa Dajanom i da bi hteo da predoči izvode iz banke koje nije mogao da dobije, pa bi hteo da ja prema njegovom opisu, napravim slična dokumenta. Molio sam ga da mi skicira kako ti dokumenti izgledaju, ali mi je odgovorio: "Ne mogu ti skicirati, ali ću ti objasniti". Naivno sam mu poverovao i napravio ta dokumenta, a dve nedelje nakon intervjua pred vratima moje kuće bila je hrpa novinara koji su me optužili za krivotvorenje bankovnih izvoda. Kad je na BBC-u sprovedena istraga, Bašir je sve svalio na mene i video sam da ne želi da kaže istinu. BBC je zataškao slučaj i spasao Bašira, a ja sam bio žrtveni jarac - rekao je Visler pre nekoliko dana za jednu televiziju.

Video: Princ Čarls prvi put viđen u javnosti nakon što su princ Hari i Megan Markl digli buru u javnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA