Bajden pozvao Putina i Sija na samit o klimatskim promenama

Bajden planira globalni klimatski samit za Dan planete Zemlje, 22. aprila

  • 8
Joe Biden, Džo Bajden, Vladimir Putin, 2011 Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države pozvale su lidere Kine i Rusije da učestvuju na globalnom samitu o klimatskim promenama u aprilu, saopštio je predsednik te zemlje Džo Bajden.

On je rekao novinarima da još nije razgovarao sa kineskom predsednikom Si Ðinpingom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o tome, ali da "znaju da su pozvani", navodi Glas Amerike (VOA).

Bajden planira globalni klimatski samit za Dan planete Zemlje, 22. aprila, što je deo njegove inicijative da klimatske promene podigne na nivo jednog od najvećih prioriteta američke vlade.

Očekuje se da samit bude virtuelan, usled restrikcija zbog pandemije korona virusa.

Klimatske promene su jedna oblast u kojoj američki zvaničnici veruju da mogu da sarađuju sa Kinom i Rusijom, uprkos različitim stavovima o brojnim drugim pitanjima.

Bajden, koji je govorio u Beloj kući pred polazak za Delaver, gde će provesti vikend u svojoj kući, takođe je rekao da je upravo razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i nagovestio da je tema razgovora takođe bio klimatski samit, prenosi Tanjug.

Klima je bila i tema o kojoj je Bajden u četvrtak razgovarao sa evropskim liderima na virtuelnom samitu Evropskog saveta.

Očekuje se da će Bajdenova administracija do samita saopštiti koji je cilj odredila u smanjenju emisije ugljenika, navodi VOA.

Na samit je pozvano 40 zemalja, od kojih su neke teško pogođene klimatskim promenima, neke uspešno ostvaruju klimatske ciljeve, a neke zaostaju u tome.

Video: Bajden bukvalno srlja iz gafa u gaf: Umalo pao na stepenicama i Harisovu nazvao predsednicom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    26. mart 2021 | 23:26

    VREME JE DA RAZGOVARAJU JER JE STANJE NEODRZIVO U ODNOSIMA SUPERSILA PO MISLJENJU KISINDZERA -POTREBNA JE JOS SAMO JEDNA VARNICA DA DO RATA DODJE !!!!!

  • Ha

    27. mart 2021 | 00:13

    Oni da se pitaju za planetu... Ko su oni za tako nesto, robovlasnici? A mi nista?

  • joco

    26. mart 2021 | 23:25

    Zasto Putin sad ne kaze necu jer si me uvredio .Nego je srecan da ga je pozvao Bajden .Komunjarska posla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA