≫ 

Evropa se bori sa trećim talasom: Bolnice u Parizu preplavljene pacijentima, zemlje pooštravaju mere

Francuska je samo jedna od brojnih evropskih država koje se bore sa novim talasom kovid infekcije

  • 4
Evropa, mapa, 5 zemalja u kojima bukti korona Ilustracija: Nikola Jovanović

Bolnice u Parizu su na ivici da budu "preplavljene" zbog sve većeg broja pacijenata sa korona virusom, upozorili su doktori, dok se Evropa bori sa trećim talasom bolesti.

Lekari kritične nege upozorili su u pismu u novinama Le Journal du Dimanche da će možda biti primorani da biraju za koje pacijente će imati resurse za lečenje.

Do ovog upozorenja došlo je nakon što francuski predsednik Emanuel Makron nastavlja da brani svoju odluku da Francusku ponovo ne zaključa potpuno.

Umesto toga, uveden je nacionalni policijski sat, zajedno sa drugim strogim merama u područjima sa povećanim brojem slučajeva korona virusa.

- Već znamo da će naši kapaciteti za pružanje pomoći biti preplavljeni. Bićemo u obavezi da uradimo trijažu pacijenata kako bismo spasili što više života. Ova trijaža će se odnositi na sve pacijente, sa i bez kovida, posebno na pristup odraslih pacijenata kritičnoj nezi - napisali su doktori u pismu u novinama.

Slične delimične blokade uvedene su u još nekim regijama Francuske, uključujući i grad Lion u kojem su slučajevi takođe u porastu.

Mere pooštrene širom Evrope

Francuska je samo jedna od brojnih evropskih država koje se bore sa novim talasom kovid infekcije, prenosi Euronews.

Vlada Španije je u subotu saopštila da svako ko prelazi francusku granicu moraće da ima negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Uprkos porastu infencije u Kataloniji, Barselona je u subotu održala rok koncert za 5.000 ljudi kao deo eksperimenta.

Belgija je zatvorila nemedicinske kontaktne profesije, kao što su frizerski saloni, na četiri nedelje, dok neesencijalne radnje mogu da primaju samo klijente po zakazivanju.

Poljska je odlučila da zatvori velike prodavnice nameštaja, kozmetičke i frizerske salone.

U Velikoj Britaniji, koja ima najveći broj umrlih u Evropi od koronavirusa, premijer Boris Džonson rekao je da u nauci ne vidi "apsolutno ništa" što bi opravdalo reviziju njegovog plana da Englesku izbaci iz trećeg zaključavanja, dok neki naučnici upozoravaju na nove varijante korona virusa.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je Ruse da se vakcinišu, dok se zemlja bori protiv oklevanja. I on sam je pre nekoliko dana primio vakcinu protiv korone, objavio je Kremlj.

On je u nedelju rekao da će Rusija moći da podigne preostale restrikcije uvedene zbog pandemije kada 70 posto odraslih Rusa bude vakcinisano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    29. mart 2021 | 09:57

    EU JE PODPUNO PODBACILA U ORGANIZACIJI VAKCINACIJE A DRUGIMA DELI LEKCIJE -LICEMERI BRISELSKI !!!

  • baba Milojka

    29. mart 2021 | 07:44

    Ne razumem u Evropi treći ,a kod nas četvrti talas??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA