≫ 

Ovako su pokrenuli brod koji je danima blokirao Suecki kanal, a onda je usledilo veselje

Brod koji se zaglavio u Sueckom kanalu i zaustavio saobraćaj na vitalnom plovnom putu gotovo nedelju dana, je povučen i krenuo je da plovi prema izlazu iz kanala

  • 8
Ever Given Foto: Tanjug/AP

Drama u Sueckom kanalu danas bi konačno mogla da bude okončana, nakon što je brod-kontejner Ever Given, koji je danima bio zaglavljen u kanalu, pomeren i sada su počeli da ga vuku ka severu.

Internet stranice koji prate radare pokazuju da je brod, koji plovi pod zastavom Paname, povučen plovnim putem u ponedeljak popodne, što otvara vrata ostalim brodovima koji nose robu vrednu milijarde dolara da nastave svoj put kroz kanal.

Tim za spasavanje vukao je plovilo prema širem delu kanala na pola puta između severnog i južnog kraja, gde će brod biti podvrgnut tehničkom pregledu, saopštile su egipatske vlasti.

Nakon što je brod krenuo da plovi, na remorkerima je usledilo slavlje radnika koji su danima pokušavali da oslobode Ever Given.

Petar Berdovski, direktor holandske kompanije čiji tegljači vuku Ever Given, rekao je da je brod zaplovio u 15:05 po lokalnom vremenu.

Ipak, poremećaj u globalnoj trgovini izazvani blokadom kanala neće se završiti povlačenjem Ever Given-a. Kako javljaju mediji, trenutno ima više od 370 brodova koji čekaju da prođu kroz kanal. Očekuje se da će njihov prolazak trajati nekoliko dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    29. mart 2021 | 16:08

    prosiriti kanal da mogu tri takva broda poprecno da se mimoilaze i nece biti problema.... ajmo....

  • 💲

    29. mart 2021 | 16:06

    Jedna minuta njegovog stajanja je kostala milion dolara.😀

  • Olja

    29. mart 2021 | 17:21

    Brod se zove "Evergreen" , a ne "Ever Given".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA