≫ 

Krvnik koji je ubijao žene borio se za dah umirući od korone: Verovao je da će otići u raj

Serijski ubica Piter Satklif (74) je bio pri svesti i znao je da će umreti pa je tražio da ga prebace na palijativnu negu samo nekoliko sati pre nego što je preminuo u bolnici od korona virusa

  • 1
Peter Sutcliffe, Piter Satklif Foto: Profimedia

Serijski ubica Piter Satklif (74) je bio pri svesti i znao je da će umreti pa je tražio da ga prebace na palijativnu negu samo nekoliko sati pre nego što je preminuo u bolnici od korona virusa, navode istražitelji. Masovni ubica koji je dobio nadimak Jorkširski Trbosek ostajao je bez daha, pa mu je za disanje bio neophodan kiseonik u danima pre nego što je preminuo u novembru prošle godine, prenosi Daily mail.

Zbog toga što je posetiocima zbog kovida bio zabranjen ulaz, preminuo je 10. novembra, sam u Univerzitetskoj bolnici u Duramu. Satklif je usmrtio 13 žena i još njih napao uteravši strah u kosti građanima severne Engleske kasnih sedamdesetih godina pa sve dok nije uhvaćen 1980. godine.

Trbosek je prethodno potpisao "ne oživljavati" formular. Njegovi prijatelji su rekli da je verovao da će "otići na nebo" posle smrti jer je postao pripadnik Jehovinih svedoka. Dok su porodice žrtava slavile njegovu smrt i nadale se da će "trunuti u paklu".

Satklif je 5. novembra prošle godine testiran pozitivan na korona virus. On je tokom 2001. godine promenio ime u Kunan, a bolovao je od dijabetesa i bolesti srca. Početkom novembra ugrađen mu je pejsmejker sa kojim nije imao problema, naveo je istražitelj. Obdukcija je pokazala ozbiljnu srčanu bolest, uključujući stenozu tri koronarne arterije.

Satklifova najbliža rodbina, bivša žena Sonja Vudvord, bila je u kontaktu sa kancelarijom istražitelja, ali nije prisustvovala saslušanju.

Prijatelju s kojim se dopisivao poslednjih meseci pred smrt pisao je da se u zatvoru oseća "mnogo sigurnije nego što bi u spoljnom svetu" i smatrao je da je siguran, bar od korone.

Najveća potraga u istoriji Britanije

Lov na Jorkširskog Trboseka postao je najveća potera koju je Britanija ikad videla. Uprkos 2,5 miliona utrošenih policijskih satina traganje za njim, Satklif je nastavio još pet godina svoj smrtonosni pohod. Tokom tog perioda bio je saslušavan devet puta, ali je uhvaćen slučajno prilikom rutinskog zaustavljanja dok je bio sa prostitutkom u autu. Između 1975. i 1980. napao je 20 žena, ubivši 13. I sam se čudio što nije ranije uhvaćen.

Još 1976. godine kada je Marsela Klakston udarena u glavu čekićem u blizini svog doma u Lidsu, policija je previdela vitalni dokaz. Preživela je napad i pomogla policiji u izradi fotorobota, za koji se kasnije ispostavilo da je precizan, ali nije uzeta u obzir kao Trbosekova žrtva jer nije bila prostitutka.

Previdi policajaca

Jednom prilikom Satklifa su ispitivali policajci i pokazali mu fotografiju otiska Trbosekove čizme pored leša, nisu primetili da je u tom trenutku Satklif nosio iste čizme. Policija je previdela da je Satklif 1969. godine uhapšen jer je u oblasti "crvenih fenjera" nosio čekić, a nije iskoristila ni to što je jedan njegov prijatelj poslao anonimno pismo policiji u kom ga optužuje.

Četrnaestom žrtvom Satklifa nazvan je ispektor koji se "upecao" na lažno pismo i traku misleći da je ubica poslao. Greška ovog inspektora smatra se jednom od najvećih u kriminalsnoj istoriji Velike Britanije.

Bivša supruga ostala je uz njega čak i kada je osuđen za ubistva. Zadnji put ga je posetila u zatvoru 2015. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA