Premijer Češke o ruskoj vakcini: "EU nas indirektno tera da se okrenemo Sputnjiku V"

Češki predsednik Miloš Zeman se u više navrata založio za upotrebu ruske vakcine jer je njegova zemlja među najpogođenijima u EU

  • 7
Sputnjik V vakcina, korona virus Foto: Profimedia/Anna Zaikova / East2West News

Premijer Češke Adrej Babiš ocenio je da je Evropska unija (EU), ne uspevši da toj zemlji obezbedi dovoljne količine vakcina protiv korona virusa, indirektno naterala vladu u Pragu da počne pregovore s Rusijom o nabavci cepiva Sputnjik V, iako ga nije odobrila Evropska medicinska agencija (EMA).

"EU nas indirektono tera da kupimo ruske vakcine. Ne čudi me što je austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao da je spreman da kupi milion doza Sputnjika V za svoju zemlju", naveo je Babiš, a javlja TASS.

Podsetio je da je Češka želela da nabavi samo one vakcine koje je odobrila EMA, ali da se našla u situaciji kada se daju izjave o solidarnosti, ali kada treba da se preduzme akcija, "ništa se ne dešava", prenosi Tanjug.

Babiš je ranije kritikovao EU zbog "nedostatka solidarnosti u raspodeli vakcina", nakon što je portugalsko predsedništvo tog bloka saopštilo da je postignut dogovor da se takozvane "„vakcine solidarnosti" daju Hrvatskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Letoniji i Estoniji, koje su su navele da su im najpotrebnije.

Češki predsednik Miloš Zeman se u više navrata založio za upotrebu ruske vakcine jer je njegova zemlja među najpogođenijima u EU.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac

    3. april 2021 | 09:13

    Treba te se odreci EU i stvar resena. Evropsa unija i Amerika su zlo za citav Svet,, Zivela Srbija Zivela Rusija,, Zivela Kina..

  • 1111

    3. april 2021 | 08:27

    EU vladare bash briga za narod. Njima je bitna americhka politika i bitka protiv Risiken koju vode amerikanci i englezi a ostali slepci prate

  • Ccc

    3. april 2021 | 08:23

    Pa,kada ste samo podanici u EU,i vi i sva ta buranija od zemalja sto ste nabrojali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA