Vanredno stanje u Zapadnom Darfuru posle plemenskih sukoba

To je poslednji u nizu incidenata u eskalaciji nasilja

  • 0
Sudan, Etiopija, izbeglice Foto: Tanjug/AP

 Sudanska vlada proglasila je vanredno stanje u Zapadnom Darfuru, nakon što je najmanje 40 ljudi ubijeno, a 58 ranjeno u trodnevnim plemenskim sukobima u glavnom gradu te sudanske države.

Sudanski Odbor za bezbednost i odbranu saopštio je da je vojsku ovlastio da vrati kontrolu nad situacijom i nastavi prislno razoružavanje, prenosi Rojters.

To je poslednji u nizu incidenata u eskalaciji nasilja do koje je došlo u Darfuru nakon potpisivanja mirovnog sporazuma krajem prošle godine i povlačenja mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

U januaru je nakon u sličnim obračunima između plemena Masalit i arapskih plemena ubijeno oko 130 ljudi, a 108.000 raseljeno.

Kako su Rojtersu rekli loklani stanovnici, pripadnci vojske koji su poslati kao pojačanje od tada su se u velikom broju povukli.

Prelazna sudanska vlada potpisala je u oktobru prošle godine mirovni sporazum sa pojedinim pobunjeničkim grupama u Darfuru koje su se borile protiv svrgnutog predsednika Omara al-Bašira.

Uprkos tome napadi pripadnika arapskih plemena koje je Al-Bašir naoružavao su eskalirali.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA