Hladni talas sa Arktika stigao u Evropu: Donosi nam istorijski niske temperature i "zimu u proleću"

Stručnjaci upozoravaju da razvoj mraza preti da nanese štetu vegetaciji širom centralnoj Evropi, a posebno se ističe da bi niske temperature mogle da naude voćkama

  • 3
Oluja, sneg, kiša, nevreme, hladno vremenska prognoza, SAD, AMerika Foto: Tanjug/AP

Razlika vazdušnog pritiska od više od 100 milibara između Grenlanda i severa Evrope uticao je na prodor ogromnog hladnog talasa sa Arktika i njegovom proboju ka kontinentalnom delu Starog kontinenta, upozoravaju meteorolozi.

Oštri udar sa Arktika, koji će u nekim delovima Evrope da donese istorijski niske temperature za ovo doba godine, doneće snežne padavine i mećavu u Sloveniji i Hrvatskoj.

Stručnjaci upozoravaju da razvoj mraza preti da nanese štetu vegetaciji širom centralnoj Evropi, a posebno se ističe da bi niske temperature mogle da naude voćkama.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije takođe je upozorio na ovu pojavu u našoj zemlji.

- Do subote (10. aprila) ujutro hladno sa slabim prizemnim mrazem. U periodu od srede do petka (7-9. aprila) u većini krajeva očekuje se i slab mraz na dva metra - upozorio je RHMZ.

Meteorolozi ističu da će od ponedeljka jaki hladni talas sa Arktika prekriti Evropu, odnosno da će se kretati ka zapadu i severu Evrope. Zahvaljujući ovom "hladnom udaru", doći će do pada temperature i hladnih dana, a sličan razvoj događaja očekuje se u Sredozemlju i Balkanskom poluostrvu.

Kako navodi portal "Severe weather", ova naglo zahlađenje dovešće do dramatičnih promena vremena i niskih temperatura u nekim delovima Evrope.

"Počinje sekundarna ciklogeneza"

Meteorolog Marko Čubrilo otkrio je da od danas u našoj zemlji kreće "drastična promena vremena", uz jak severozapadni vetar, povremene padavine i naglo zahlađenje.

- Sredinom dana maksimum od samo oko +1 na severozapadu Hrvatske do oko +10 na jugoistoku Srbije. Uveče nad većim delom regiona od -1 do +3 stepena Celzijusa, a na planinama i ispod -5 stepeni Celzijusa. Tokom dana padavine najčešće u obliku snega prvo na severozapadu i zapadu, a posle podne i u noći ka sredi pod uticajem ciklona u Jadranu nad središnjim i jugoistočnim predelima. Nad Jadranom i jugom regiona kiša i grmljavinski pljuskovi, a u zaleđini visokih Dinarida sneg sa burom uz mogući grmljavinu - naveo je Čubrilo na Fejsbuku.

- Planine dobijaju obilan sneg, često i preko 15cm, dok bi i dobar deo nizijskog dela regiona do srede ujutro imao barem između 1cm i 3cm snega na tlu. Samo krajnji sever Hrvatske i Srbije najverovatnije bez merljivog snega na tlu... Zbog same snage i naobičajnosti promene iznenađenja su svakako moguća i tek od danas kad se ciklon razvije nad Jadranom možemo govoriti o konačnim vrednostima. Svakako se spremite za naglu promenu vremena i dva dana prave zime u proleću. Prolećno vreme se vraća od petka - dodao je on.

Video: Snimak nevremena u Bogatiću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uh

    6. april 2021 | 12:14

    Sacekacemo krizni stab, da vidimo sta nam je ciniti. Koje je boje meteoalarm, da se uznemirim kao covek?

  • .

    6. april 2021 | 12:47

    Očekivali smo globalno zagrevanje, a ne zahlađenje. Tako rekoše stručnjaci.

  • Dan posle sutra

    6. april 2021 | 14:13

    Globalno otopljavanje dovešće do otapanja leda na polovima. Slatka voda ulice se u okeane i prestaće da teče Golfska struja. To će dovesti do novog ledenog doba. Pa to svako zna....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA