• 3

Srbija jedan od lidera u vakcinaciji, SAD u problemu: Neki će čekati vakcinu do kraja 2021?

, Telegraf

Istraživanje američkog Biroa za popis stanovništva je pokazalo da najmanje jedna od šest odraslih osoba "najverovatnije" ili "definitivno" ne planira da primi vakcinu protiv kovida

  • 3
Vakcinacija u Srbiji

Vakcinacija u Srbiji, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Srbija se establirala među zemaljama u svetu koje su po oceni međunarodne javnosti najefikasnije organizovale vakcinaciju protiv korona virusa, a posebnu pažnju privuklo je to što građani naše države imaju mogućnosti da biraju cepivo po svom izboru.

Čak je i nemačka kancelarka Angela Merkel odala priznanje Srbiji, rekavši da naša zemlja  brže radi proces vakcinisanja od jedne od najrazvijenijih zemalja u Evropskoj uniji. Čak su građani iz okolnih zemalja dolazili u Srbiju da prime vakcinu protiv korone.

Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države se u nekim delovima države suočava sa problemima kada je reč o vakcinaciji građana protiv koronavirsa. Predsednik Džo Bajden kazao je juče da očekuje da će do 19. aprila sve države biti u mogućnosti da vakcinišu sve odrasle, te da će po trenutnom trendu imunizacije svaka odrasla osoba biti vakcinisana do polovine leta.

Međutim, kako navodi CNN, ne želi svaki Amerikanac da primi vakcinu protiv koronavirusa. Dok će Njujork i Severna Dakota možda vakcinisati do juna sve odrasle koji žele da prime cepivo, nekim državama će biti potrebno da to učine do 2021. godine, a dva razloga su za to.

Naime, istraživanje američkog Biroa za popis stanovništva je pokazalo da najmanje jedna od šest odraslih osoba "najverovatnije" ili "definitivno" ne planira da primi vakcinu protiv kovida, dok u nekim državama čak trećina građana ne želi da se vakciniše. Sa druge strane, neke druge studije su otkrile da je veći stepen otpora stanovnišstva prema vakcini.

Drugi razlog je što u nekim državama, vakcinisanje ide sporo, čak i u onim delovima gde građani "galame" za njima. Dok se nastavlja trka novih sojeva korona virusa i vakcinacije protiv kovida, razlike u otporu prema cepivu čini da se proces imunizacije razlikuje od države do države.

Neke države će možda vakcinisati sve odrasle osobe koji žele da prime cepivo do juna, dok će neki morati da čekaju kraj godine. Njujork je jedna od država koja ima nižu stopu otpora stanovništva prema vakcinaciji. Prema istraživanju Biroa za popis stanovništva, oko 85 odsto odraslih građana u državi ili planira da se vakciniše ili su to obavili.

Ova država je, kako stoji u podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, jedna sa najbržom stopom vakcinacije protiv korone.

Problemi sa softverom

Treba napomenuti da su imali i problem sa softverom VAMS koji su platili čak 44 miliona dolara za zakazivanje termina za vakcinaciju koji nije funkcionisao kako treba.

Tu veb stranicu napravila je konsultatnska kuća Delojt, a njen zadatak je bio da bude jedno mesto u kome bi radnici, državni zvačničnici, klinike i građani mogli da zakažu vakcinaciju protiv koronavirusa, provere inventar i da se prijave za cepiva, a taj servis je bespatan za sve.

- Umesto toga, VAMS je postao kao psovka - kazao je tada Maršal Tejlor, direktor zdravstvenog odseka u Južnoj Karolini.

Video: U Srbiji počela vakcinacija privednika iz regiona

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mislilac

    SAD nema vakcine a Srbija ima..Sigurno smo mi bitniji Evropi i SAD da ostanemo zivi nego njihov narod..Sta misle ljudi o tome??

  • PRC

    Zato se kod nas svaki dan penje broj umrlih, jer smo lideri a i koristimo najnoviji i skup američki lek protiv korone.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima