One na mukama, svi "peru ruke": Ostale trudne zbog greške u proizvodnji kontraceptivnih pilula

Bez mogućnosti da legalno prekinu trudnoću, ili bilo kakve stvarne odgovornosti vlade ili farmaceutske kompanije, žene se pripremaju se da podnesu kolektivnu tužbu

  • 0
Trudnoca Foto: Shutterstok

Zbog greške u procesu proizvodnje u jednoj čileanskoj farmaceustkoj kompaniji, više od 170 žena ostalo je u drugom stanju. U zemlji u kojoj postoje stroga pravila po pitanju abortusa, sve ove žene našle su se u teškoj situaciji, a za njihove probleme država nema sluha, piše CNN.

Čileanka Tabita Daza Rohas pokušava da sakupi dovoljno novca da završi izgradnju kuće pre nego što joj se rodi beba, a na drugom kraju zemlje Sintija Gonzalez doji svog dvomesečnog dečaka. Iako Rohas i Gonzalez potiču iz različitih sredina, imaju različite živote i ambicije, njih dve i najmanje još 170 drugih žena imaju nešto zajedničko - sve one tvrde da su zatrudnele dok su uzimale Anulette CD, oralnu kontraceptivnu pilulu koju je proizvela kompanija Silesia, sestra nemačke farmaceutske kompanije Grunenthal.

Kako nemaju mogućnost da legalno prekinu trudnoću, a odgovornost za propust ne snose ni vlada ni kompanija za lekove, žene, koje predstavlja čileanska grupa za seksualna i reproduktivna prava Corporacion Miles, pripremaju se da podnesu kolektivnu tužbu.

Priča Tabite Rohas

Nakon što je u martu 2020. godine, Tabita Rohas otkrila cistu na jajniku, za koju je njen lekar u lokalnoj zdravstvenoj klinici pomislio da bi mogla biti uzrokovana kontraceptivnim implantatom, poslušala je njegov savet i počela da pije kontraceptivne pilule. Ona je i ranije uzimala oralne kontraceptive i složila se da je to dobro za njeno zdravlje.

Nakon što je sa 17 godina zbog trudnoće propustila školovanje za forenzičara, sada 29-godišnjakinja je ponovo bila uzbuđena jer je rešila da ponovo nastavi da uči.

- Morala sam sve to da ostavim po strani i da se posvetim sinu - rekla je Rohas, koja je dve godine kasnije dobila drugo dete, a porodicu izdržava radeći sezonske poslove u fabrici za preradu voća.

Međutim, početkom 2020. godine stvari su se promenile. Njena dečaci, sada uzrasta 11 i 9 godina, koji imaju poteškoće u učenju, bili su samostalniji i provodili su više vremena sa ocem. Tabita je, u sklopu vladinog projekta u njenom rodnom gradu Kopijapo, dobila mali komad zemlje na kojoj će moći da izgradi kuću. Štedela je novac i planirala je da se iseli iz kuće koju su ona i deca delili sa još tri člana porodice... Istovremeno, bila je i zaljubljena, a sa partnerom se još na početku veze dogovorila da nemaju zajedničku decu.

Ali, u septembru 2020, samo pet meseci nakon što je počela da uzima "Anulette", saznala je da je ponovo trudna. Kasnije će saznati da je tablete iz serije koje je ona uzimala mesec dana ranije povukao sa tržišta čileanski zavod za javno zdravstvo. Kada je to saznala, već je bila trudna šest nedelja...

"Nikada nisam bila zadovoljna ovom trudnoćom"

Detalji se mogu razlikovati, ali slični scenariji su se odigravali širom Čilea. Majka četvoro dece, Gonzales, koja je bila na istim tabletama osam meseci, peti put je zatrudnela u maju 2020. godine. Ona kaže za CNN da je kontracepciju uzimala redovno svako jutro. Vest da je ponovo trudna potpuno ju je razočarala. Njen život bio je komplikovan, a finansije krajnje ograničene nakon što je izgubila pijačnu tezgu na kojoj je prodavala polovnu odeću.

- Nikada nisam bila srećna zbog ove trudnoće. Kad biste samo znali koliko noći koje sam provela plačući misleći da ne želim da imam bebu. Nisam imala mogućnosti - počinje svoju priču Gonzales.

Aludirajući na čileanske stroge zakone o abortusu koji ženi zabranjuju da prekine trudnoću, osim iz tri razloga (ako je trudnoća rezultat silovanja, ako je plod defektan ili ako je život žene ugrožen), Gonzalez je postala uznemirena i pokušavala je da prikrije stomak koji je počeo da raste.

- Dugo sam skrivala trudnoću, da me ne bi pitali: "Hej, još jedno dete. Čije je pošto više nisi sa mužem?". Da ne moram da objašnjavam da smo razdvojeni. To je za mene već bila komplikovana situacija, a kamoli da idem okolo i svima pričam - kaže ona.

Koju kontracepciju su uzimale?

Anulette CD je 28-dnevni kombinovani oralni kontraceptiv - jedan od najčešćih oblika kontrole rađanja. Sadrži sintetičke verzije hormona estrogena i progesterona, koje jajnici proizvode prirodno. Hormoni rade na sprečavanju ovulacije, kao i na zgušnjavanju sluznice grlića materice da otežaju prolazak sperme. Tableta takođe čini sluznicu materice tanjom, tako da oplođena ćelija ne može da se "zakači". Terapija obično podrazumeva uzimanje 21 "aktivne" tablete koja sadrži hormone i sedam "neaktivnih" ili "placebo" tableta, kako bi se održala dnevna rutina, tokom menstruacije.

Prva serija - 139.160 pakovanja tableta Anulette, prema navodima proizvođača, opozvana je 24. avgusta 2020. nakon što su se zdravstveni radnici u seoskoj zdravstvenoj klinici žalili da su identifikovali šest paketa neispravnih tableta. U njima je - na osnovu informacija Instituta za javno zdravlje (ISP) - pronađena placebo (plava pilula) tamo gde su aktivne tablete (žute pilule) trebale da budu i obrnuto.

U saopštenju objavljenom 29. avgusta, ISP navodi da je kompanija Laboratorios Silesia S.A. (Silesia), koja je proizvođač Anulette CD-a, bila obaveštena i da je izvršeno povlačenje neispravne serije. Zatim je ISP na svom zvaničnom tvit nalogu upozorio korisnike na povlačenje tableta. Ali bez kampanje za direktnije informisanje javnosti, obaveštenje je prošlo uglavnom nezapaženo.

Ministarstvo zdravlja reklo je CNN-u da su obavestili javnu zdravstvenu službu „da informišu korisnike o ovoj situaciji i preduzmu odgovarajuće mere“ i dodali da su "pružili podršku i savete radnicima koji se bave reproduktivnim zdravljem žena" kako bi podržali „žene koje su možda bile pogođene problemima u kvalitetu kontraceptivnog sredsta".

Ultrazvuk, trudnoća Foto: Freepik.com

Međutim, Tabia Rohas kaže da ju je lokalna klinika obavestila o neispravnim tabletama tek nakon što je otišla na prenatalni pregled. Direktor ISP-a Heriberto Garcia branio je odluku da se Anulette vrati na tržište, rekavši za CNN da „to što to jedno pakovanje pripada lošoj seriji, ne znači da je sve loše“.

Prebacivanje odgovornosti

Kako su vlasti zakazale u tome da javnost obaveste o problemu, tu ulogu su na sebe preuzele organizacije za zaštitu ljudskih prava. Grupa Miles je postavila objavu na Instagramu, a onda su počele da im se javljaju žene iz različitih delova zemlje da kažu kako su ostale u drugom stanju iako su koristile "Anulette". Za sada ih ima 170, a veruje se da je broj i veći.

Iako niko ne poriče proizvodne probleme, nemačka kompanija Grunenthal, njene čileanske podružnice i vladini predstavnici, deluju kao da su nameravali da deo krivice prebacuju s jednog na drugog.

Gospodin Dikman, portparol "Grunenthala", objasnio je da je otkriveno da je do problema došlo na proizvodnoj liniji zbog kojeg su se neke tablete pomerale tokom procesa pakovanja.

- To je dovelo do nekih pakovanja sa praznim šupljinama, neke tablete su pogrešno postavljene ili su bile izdrobljene - rekao je on, ali je naglasio da efikasnost kontraceptivnog sredstva nije ugrožena.

On je takođe istakao da kombinovani oralni kontraceptivi nisu 100 odsto efikasni. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, kombinovane oralne kontraceptivne pilule svake godine rezultiraju manje od 1 trudnoće na svakih 100, „uz doslednu i pravilnu upotrebu“.

- Dakle, mislim da je to važna informacija, zar ne - rekao je portparol napominjući da se ta statistika povećava kada se tableta ne uzima kako je propisano.

Ne pokušavam da kažem da je žena kriva - rekao je on i dodao da je tačna i dosledna upotreba „faktor koji mislim da moramo ovde da pogledamo“.

Dikman je rekao i da kompanija nije mogla da razgovara o pojedinačnim slučajevima, jer ih nije direktno kontaktirala nijedna oštećena žena.

Obraćajući se javnosti u decembru 2020. godine, medicinski direktor čileanske kompanije Silesia, koja je proizvodila sporne pilule, Leonardo Lourtau rekao je da osim što je kompanija odgovorna za vizuelnu proveru ambalaže, to je trebalo da učine i zdravstveni službenici i ljudi koji uzimaju tablete.

Garsija iz Instituta za javno zdravlje u Čileu sugerisao je da je važno razmotriti kako se efikasnost kontrole rađanja može promeniti prilikom interakcije u telu sa drugim proizvodima, poput antibiotika, cigareta ili alkohola.

Uprkos Garsijinim tvrdnjama, većina stručnjaka za reproduktivno zdravlje uglavnom se slaže da nema dokaza koji ukazuju na to da pušenje umanjuje efikasnost pilule, da će alkohol to učiniti samo ako osoba povrati ubrzo nakon što lek popije i da samo jedna vrsta antibiotika, oni zasnovani na rifampicinu, mogu uticati na oralne kontraceptive.

Sistemske greške

Opoziv lekova nije neobičan, ali onima koji vode kampanje u ime žena teško je da ovde ne primete nepravdu: Grunenthal i dalje vidi svoju fabriku kao ključ za dosezanje 168 miliona žena u Latinskoj Americi, dok žene koje uzimaju njihove proizvode moraju biti na oprezu ili da rizikuju trudnoću. Rizik je povećan, kažu grupe za reproduktivna prava, činjenicom da ove žene, ionako siromašne i marginalizovane, ne mogu da računaju na snažnu podršku vlade ako se dogodi neželjena trudnoća.

Paula Avila Gilen, izvršna direktorka njujorškog Centra za ravnopravnost žena, neprofitne organizacije koja se zalaže i nadgleda reproduktivna prava u Latinskoj Americi, kaže da o svakom drugom problemu javnost bila brže obaveštena.

- Ali što se tiče žena i reproduktivnog zdravlja, njih jednostavno nije briga - žalila se ona.

Tako su grupa Miles i njeni partneri, obraćajući se Inter-američkoj komisiji za ljudska prava i Ujedinjenim nacijama, situaciju nazvali „jasnom sistemskom diskriminacijom žena“.

U međuvremenu u 38. nedelji trudnoće, Rohas je sada prihvatila svoju sudbinu. Još jednom će morati da ostavi po strani svoje snove o budućnosti  zbog svog deteta, još jednog dečaka. Nazvaće ga Fernando.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA