Pentagon, 18 godina posle invazije, povlači borbene trupe iz Iraka

Obe zemlje su ponovo potvrdile da su američke snage bile u Iraku na poziv iračke vlade kako bi podržale iračke snage bezbednosti (ISF) u njihovoj borbi protiv ISIS-a

  • 4
Američke vojne baze Irak iranski napad Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države povlače preostale borbene trupe iz Iraka nakon 18 godina, navodi se u zajedničkom saopštenju vlada dveju zemalja objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

Sjedinjene Države i Irak potvrdili su zajedničku nameru da nastave bilateralnu bezbednosnu koordinaciju i saradnju, prenosi RTS.

Obe zemlje su ponovo potvrdile da su američke snage bile u Iraku na poziv iračke vlade kako bi podržale iračke snage bezbednosti (ISF) u njihovoj borbi protiv ISIS-a.

Na osnovu sve većeg kapaciteta ISF-a, strane su potvrdile da je misija američkih i koalicionih snaga prešla na onu usredsređenu na obuku i savetodavne zadatke, omogućavajući tako prekomponovanje preostalih borbenih snaga iz Iraka u periodu koji će biti utvrđen u predstojećim tehničkim razgovorima, saopštile su dve strane nakon zajedničkog virtuelnog sastanka.

- Prelazak američkih i drugih međunarodnih snaga sa borbenih operacija na obuku, opremanje i pomoć ISF-u odražava uspeh njihovog strateškog partnerstva i obezbeđuje podršku kontinuiranim naporima ISF-a da ISIS više nikada ne ugrozi stabilnost Iraka - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    8. april 2021 | 07:58

    Hemijsko naoružanje niko i ne pominje kao da su zaboravili zbog čega su bili. Možda je ipak nafta u pitanju.

  • PRC

    8. april 2021 | 10:14

    Vredelo je serviranje Kaćuša u bazu. 🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA