Stanje s koronom najkritičnije u Južnoj Americi: Broj slučajeva raste u skoro svim zemljama

"Nigde infekcije nisu toliko zabrinjavajuće kao u Južnoj Americi", upozorila je čelnica PAHO

  • 0
Brazil korona Foto: Tanjug/AP

Južna Amerika je regija koja najviše zabrinjava po pitanju kovid-19 infekcija, jer se broj slučajeva povećava u skoro svim zemljama, izjavila je direktorka Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO) Klarisa Etijen.

- Nigde infekcije nisu toliko zabrinjavajuće kao u Južnoj Americi - rekla je Etijen u sredu tokom nedeljne konferencije za štampu, prenosi Rojters.

Kapaciteti jedinica za intenzivnu negu u Peruu i Ekvadoru uskoro će biti popunjeni, a u delovima Bolivije i Kolumbije udvostručen je broj slučajeva u poslednjih nedelju dana, rekla je Etijen.

Brazil je pogodio najnemilosrdniji talas korona virusa. Naučnici prognoziraju da će Brazil uskoro premašiti rekordni januarski talas koji je pogodio Sjedinjene Države, sa smrtnim slučajevima koji su u utorak prešli 4.000.

- Situacija u Brazilu zabrinjavajuća je za celu zemlju. U ovom trenutku brinemo se i za brazilske građane u kontekstu zdravstvenih službi koje su preplavljene - rekao je Silvan Oldigeri iz PAHO-a.

Brazilu je potreban veći pristup vakcinama protiv korona virusa i trebalo bi da ih dobije putem globalnog partnerstva, rekao je Oldigeri.

PAHO može da proširi svoju pomoć brazilskim saveznim državama ako to zatraže, naveo je službenik i dodao da organizacija već pomaže toj zemlji sa sekvenciranjem virusa, pošiljkama kiseonika i testovima na koronavirus.

Sjedinjene Države, Brazil i Argentina su u 10 zemalja s najvećim porastom zaraza koronavirusom u svetu, dodala je čelnica PAHO-a.

Video: Kopanje masovnih grobnica ne jenjava: Prizori od kojih se cepa srce

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA