• 21

Snežana je zarobljena u Čileu, da bi nastavila put htela je da se vakciniše: Tada kreću problemi

, Telegraf

- Ako se ne vakcinišem u Čileu, neću posle imati gde drugde. Naime, nijedna druga zemlja u Latinskoj Americi nema dovoljno vakcina. I u većini strancima, koji nemaju rezidencijalni status, nije dopušteno da se vakcinišu - objasnila je Snežana

  • 21
Snežana Radojičić

Foto: Facebook/Snežana Radojičić

Čile je prema navodima svetskih medija jedna od zemalja koja je na vreme obezbedila vakcinu protiv korona virusa, te je među prvih pet zemalja kada je reč o imunizaciji stanovništva.

Međutim, državljanka Srbije Snežana Radojičić, koja je privukla veliku pažnju javnosti putujući po svetu na bicikli, otkrila je kakve je imala probleme prilikom vakcinisanja u Čileu.

Tekst sa Snežaninog Fejsbuk profila prenosimo u celosti:

- Prošle nedelje odem da se vakcinišem, ali kažu nestalo im doza, te da dođem od ponedeljka. U redu. U ponedeljak poranim pre devet, odem u školu gde se sprovodi vakcinacija, a tamo red od 100 ljudi. Neobično za Čileance koji ne ustaju pre 10 sati. Za svaki slučaj, najpre odem da pitam čuvara, koji upisuje ljude koje propusti u dvorište, da li treba tu da čekam ili negde drugde. Neka fina devojka koja priča engleski sve lepo prevede, čovek kaže da je to red za sve i da zauzmem svoje mesto. Okej.

Pridružim se čekačima na +30 stepeni Celzijusa pod pustinjskom zvezdom i za manje od sata stignem opet pred onog čuvara. On me samo pogleda i presudi mi: "Ti ne možeš da primiš vakcinu!". Ja u neverici (a nije me lako iznenaditi). "Čekaj, prijatelju: nisi li pre manje od sata rekao da odem u red i čekam. Verujem da si već tad video da sam stranac. Zašto mi odmah nisi rekao da ne mogu ovde da primim vakcinu? Uostalom, ne odlučuješ ti o tome, već vaša vlada. A ona je propisala da svako, bez obzira na svoj status u Čileu, može da primi vakcinu. Pozovite nekog nadležnog, nekog od medicinskog osoblja, da razgovaram sa njim".

Ne znam kako me je razumeo bez prevodioca ovog puta, ali je ustao i otišao po nekog. Vratio se sa mladim medicinskim bratom ili je možda doktor, sa kojim sam već pričala nekoliko dana ranije, u poliklinici, kad sam išla da se raspitam za PCR test (planirala da izađem iz zemlje ali su je opet zatvorili).

Čile, vakcinacija

Foto: Tanjug/AP

- Mladić odlično priča engleski. Pita me za vizu, pa mu objašnjavam da je istekla. Platiću penale kad budem izlazila, to je standardna procedura. Mladić mi odgovara da ne mogu da primim vakcinu ako nemam vizu. Tvrdim da greši, jer vlada je odlučila drugačije. Tada on odlazi u neku sobu da telefonira. Vraća se vrlo brzo sa istom tvrdnjom: nema vakcine za nas koji smo u overstejingu. Treba da odem u policiju i prijavim se, kaže.

"Ako odem u policiju i prijavim se, moraću da sad odmah platim penale. A vaš zakon propisuje da nakon plaćanja penala imam deset dana da izađem iz zemlje. Kao što znamo, vaša zemlja je zatvorena do kraja aprila za izlazak. Teoretski, meni kao strancu ne brani niko da odem, ali u praksi, svi letovi su otkazani, dakle, ne mogu da odem. Što opet znači da ne mogu sad da platim penale. Dakle, ne mogu ni u policiju sada". Ali mladića to ne zanima. Pokušavam da mu objasnim nelogičnost svega toga, tvrdim da nema tačnu info jer mogu da se vakcinišem, ali sve uzalud. Nemam nikakav papir kao dokaz.

Odlazim ljuta najpre na onog sadističkog čuvara, a potom i na nedokazanog medicinara.Ako se ne vakcinišem u Čileu, neću posle imati gde drugde. Naime, nijedna druga zemlja u Latinskoj nema dovoljno vakcina. I u većini strancima koji nemaju rezidencijalni status nije dopušteno da se vakcinišu. A sasvim je sigurno da će povtrda o vakcinaciji uskoro biti uslov da bi se putovalo. Pošto ne mogu da letim u Srbiju samo zbog toga, jedina šansa mi je da vakcinu dobijem ovde.

Pitam za savet i pomoć na WhatsApp grupi "Staying in Chile". Tu smo okupljeni svi mi stranci koji smo zaglavljeni ovde. I neko mi obećava da će mi poslati vest sa zvanične vladine stranice o tome da svi mogu da se vakcinišu bez obzira na njihov vizni status. Čak i ilegalni imigranti iz Centralne Amerike, koji su ušli u zemlju bez vize. Uskoro stiže link, a uz njega i novinski članak u kome se to potvrđuje.

Sa tim, odlazim naredni dan u polikliniku, jer mi se ne mili da ponovo čekam u redu ispred škole. Opet imam sreće da ispred bude prodavac iz outdoor prodavnice u kojoj sam već nešto kupovala, a koji super priča engleski. Objasnim mu sve, a on to prenese mladoj med. sestri. Žena pogleda članak, takođe ode negde unutra, valjda da telefonira, a zatim me pozove da uđem i primim vakcinu. I voila! Taman dok otvore granice, stižem i za revakcinaciju, a onda sam mirna - napisala je Snežana u svojoj Fejsbuk objavi.

Video: Betmen kakvog još niste videli: Upoznajte mračnog viteza

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Momir

    Pozdrav velikom borcu i sjajnom čoveku! Sve najbolje Snežo

  • Testiraju nas

    Pa i nema ni jedna druga zemlja vakcine. Cekaju da prvo na nas isprobaju, pa tek onda na svome narodu!

  • Goks

    Snezo, zelim ti sve najbolje, pusti ove zlonamerne ljude, ne poznajemo se licno, moja sestra te poznaje, a ja odavno pratim tvoja putovanja i divim ti se! Samo napred prijatelju, proci ces i ovo! Samo jedan predlog, sto ne pokusas preko ambasade?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima