Dok Slovačka mora da vrati 200.000 doza, Nemačka potpisuje ugovor o nabavci vakcine Sputnjik V

Vakcina "Sputnjik V" je već registrovana u oko 60 zemalja sa ukupnom populacijom od više od 1,5 milijardi ljudi.

  • 5
Oksfordska kovid vakcina, Sputnjik v vakcina Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Rusija je raskinula ugovor o snabdevanju Slovačke vakcinom Sputnjik V i zahteva da se vrati 200.000 doza koje su u tu zemlju isporučene, a za to vreme sve se više spekuliše o dogovoru Rusije i Nemačke o nabavci pomenute vakcine. 

Ministar finansija Slovačke Igor Matovič potvrdio je danas informaciju o povlačenju vakcina, nakon jučerašnjeg putovanja u Moskvu i objasnio da se ruska strana oseća izuzetno povređeno, jer je Državni institut za kontrolu lekova (SSUKL) vakcinu pregledao u laboratoriji, koja nije deo zvanične mreže laboratorija EU, i dao izjavu u vezi sa vakcinom koja je nanela štetu njenoj reputaciji širom sveta.

Matovič je naglasio da je uprkos tome uspeo da obezbedi da Slovačka i dalje ima „otvorena vrata“ za Sputnjik V, a potvrdio je i da putuje u Mađarsku, gde se vode razgovori o proizvodnji ruske vakcine, navodi agencija TASS.

Svega nekoliko sati pre nego što je Rusija zatražila od Slovačke da vrati vakcine, slovački Institut je saopštio da od proizvođača vakcine Sputnjik V nije dobio dovoljno informacija da bi mogao da proceni koristi i rizike od njene upotrebe i da se vakcina isporučena Slovačkoj razlikuje od one koju su pregledali Evropska agencija za lekove medicinski časopis Lanset.

Za to vreme nemački ministar zdravlja Jans Špan potvrdio je za medije da njegova zemlja vodi intenzivne pregovore o kupovini najpoznatije ruske vakcine.

Ministar je na konferenciji za novinare rekao da Evropska agencija za lekove (EMA) mora da odobri upotrebu vakcine "Sputnjik V", i da od toga zavisi da li će doze biti dostupne u narednih nekoliko meseci.

- Ključno pitanje za mene jeste šta će se dogoditi u drugom ili trećem tromesečju, jer će to napraviti razliku u trenutnoj fazi vakcinacije - rekao je Špan, a prenosi agencija Rojters.

Prethodno je Ruski fond za direktne investicije objavio da je počeo pregovore s predstavnicima nemačke vlade o preliminarnom sporazumu o isporuci vakcine "Sputnjik V".

Vakcina "Sputnjik V" je već registrovana u oko 60 zemalja sa ukupnom populacijom od više od 1,5 milijardi ljudi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    9. april 2021 | 15:32

    Ameri ce da povilene,ali svabama doslo najzad iz donjih ledja u glavu

  • Marko

    9. april 2021 | 15:33

    Otkud to baba merkel trazi Putinove vakcine pored tih svojih najboljih kako ih predstavise 😂

  • Sneza

    9. april 2021 | 16:22

    Putine, ne daj im ,nek pocrkaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA