• 1

Ovako izgleda tabla posvećena Diani Budisavljević u Inzbruku: Čekalo se 11 godina

, Telegraf

Tabla je postavljena u Ulici Marije Terezije, nakon 11 godina od prve inicijative da se to učini

 • 1
Spomen ploča

Foto: SPOJI

Posle više od godine dana detaljnog dogovaranja, odlaganja i izmene teksta na ploči koja u Inzbruku treba da svedoči o herojstvu Diane Budisavljević, ploča je, napokon, ugledala svetlost dana 7. aprila.

Kako su nam javili iz organizacije SPOJI - Srpska pravoslavna omladina Inzbruka, koji su bili i najglasniji u isticanju namere da se na budućoj ploči eksplicitno spomenu srpska deca i srpske žrtve, koje je Dijana spasavala, tabla je konačno postavljena na fasadi njene rodne kuće.

- Ovo je istorijski trenutak za naš narod, jer je koliko je nama poznato, prvi put u poslednjih 20-30 godina da se i naše žrtve uvažavaju i spominju na jednom javnom mestu na Zapadu - kazali su nam u SPOJI.

Tabla je postavljena u Ulici Marije Terezije, nakon 11 godina od prve inicijative da se to učini.

Spomen ploča

Foto: SPOJI

U SPOJI podsećaju na trnoviti put kojim su inicijatori išli dok nisu od gradskih vlasti dobili uveranja da će na tabli istorijski podaci biti ispravni i neskriveni. Naime, najveći problem javio se kod dela teksta u kome je eksplicitno trebalo navesti srpsku decu, a to je, po mišljenju svih Srba i mnogih Austrijanaca koji su bili uključeni u diskusiju bio ključni detalj, jer on ukazuje na kolektivne žrtve u NDH, a to su bili naročito Srbi, kao što su širom Evrope to bili Jevreji i Romi.

- Grad Inzbruk je, na čelu sa gradonačelnikom Georgom Vilijem, sve uradio ispravno, iako put do realizacije ove spomen-ploče od samog početka nije bio nimalo lak. Kada smo 2010. godine zajedno sa Socijaldemokratskim pokretom oslobodilaca Tirola pokrenuli prvu inicijativu i pokušali da izdejstvujemo postavljanje spomen-ploče na "Obekser-Hausu", nismo bili veoma uspešni. Iz te prve inicijative rodile su se nove ideje kako bi se mogla odati počast i održati sećanje na Dianu u Inzbruku, ali je spomen-ploča "zaboravljena" dok grad Inzbruk početom 2020. godine tu ideju nije ponovo oživeo - objašnjavaju u SPOJI.

- Došlo je do prvog nacrta teksta, koji nije bio baš "najsrećnije" formulisan zbog čega je usledila višemesečna javna diskusija. U tim trenucima grad Inzbruk je pokazao svoju pravu veličinu, tako što nije jednostavno odbijao primedbe, već je našao sluha i empatije i upustio se u diskusiju, koja se kasnije ispostavila kao veoma fer i konstruktivna - dodaju.

Podsetimo, nedavno je i jedan vrtić u ovom gradu poneo ime Diane Budisvaljević.

 

Ovako glasi tekst na spomen-ploči:

Diana Budisavljević, devojački Obekser

1891-1978

Diana Budisavljević iz Inzbruka je tokom Drugog svetskog rata uz pomoć drugih podržavalaca spasila više hiljade pretežno srpske dece iz koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u tadašnjoj "Nezavisnoj državi Hrvatskoj".

Tek mnogo godina posle njene smrti njen humani angažman postao je poznat i u njenom rodnom gradu. Ovom spomen-pločom na njenoj roditeljskoj kući grad Inzbruk odaje poštu ovoj hrabroj ženi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Toni

  10. april 2021 | 09:20

  Podsetime na tablu naseg Vuka Karadzica koja I danas stoji u Nemackoj iznad vrata u gradu Halle nemogu da se setim dali je tu ziveo ili studirao.

  1
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok