Armin Lašet kandidat demohrišćana za kancelara: Ko je čovek koji bi u Angelinu fotelju?

Armin Lašet viđen je kao kandidat koji će, po svemu sudeći, raditi na očuvanju političkog nasleđa Angele Merkel

  • 0
Armin Laschet, Armin Lašet, Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Izvršni odbor nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) podržao je danas lidera te partije Armina Lašeta za kandidata konzervativnog bloka na septembarskim izborima za novog kancelara Nemačke.

U izveštaju Rojtersa se navodi da su članovi stranačkog odbora potvrdili sposobnost Lašeta da "približava mišljenja, razvija stavove i dosledno ih zastupa".

Pitanje kandidature dospelo je juče u prvi plan kada je Markus Zeder, lider Hrišćansko-socijalne unije Bavarske (CSU), sestrinske partije CDU, obelodanio da je spreman da se kandiduje ispred konzervativaca, ali da će to pitanje uskoro prijateljski razrešiti sa svojim rivalom Lašetom.

Pritisak je rastao da se donese brza odluka o kandidatu konzervativaca koji bi trebalo da izađe na septembarske izbore i pokuša da nasledi kancelarku Angelu Merkel koja je ranije potvrdila da ne namerava da se kandiduje za svoj peti mandat.

Kao veći partner u koaliciji CDU/CSU, izbor kanidata CDU je po svemu sudeći odlučujući, navode izvori Rojtersa u toj stranci i ukazuju da je Armin Lašet viđen kao kandidat koji će, po svemu sudeći, raditi na očuvanju političkog nasleđa Angele Merkel.

Ipak, 60-godišnji Lašet se sukobio sa Merkelovom povodom antiepidemijskih restrikcija, a popularnost koju je uživao kao premijer Severne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije pokrajne u Nemačkoj, bila je kompromitovana zbog haotičnog upravljanja pandemijskom krizom.

Prate ga kontroverze i skandali

Iako Lašet ima veliki broj pristalica u najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini, kao i prećutnu podršku Merkelove, suočava se sa sumnjama u pogledu njegove spremnosti za stupanje na nacionalnu, a kamoli međunarodnu scenu. Zvona za uzbunu oglasila su se u prošle godine na konferenciji o bezbednosti u Minhenu, kada je Lašet insistirao da govori nemački na panelu o budućnosti EU na kome se debata vodila na engleskom jeziku.

Osim toga, izazvao je više kritika zbog ležernog stava prema pandemiji u svojoj pokrajini koja je jedna od najteže pogođenih u Nemačkoj. Lašet je glasno zagovarao popuštanje ograničenja zaključavanja i u junu je odbacio svaku vezu između ublažavanja ograničenja i skoka slučajeva virusa, samo da bi na jesen morao da pomogne u organizovanju drugog zaključavanja.

Nedavno se našao na udaru kritika, optužen za nepotizam i korupciju zbog nabavke maski početkom pandemije. U navodni skandal upleten je Lašetov sin Džo, model i influenser kojeg lokalni mediji upoređuju sa holivudskom zvezdom Rajanom Goslinom. Izvršni direktor modne kompanije Van Lak, za koju je Džo radio, poručio mu je da prenese ocu da firma može da proizvodi i tada vrlo tražene marke za lice.

Van Lak je na kraju ipak dobio ugovor, ali je Lašet odbacio optužbe za korupciju, rekavši da je njegova vlada, suočena sa pandemijom bez presedana, tražila rezervne kapacitete za proizvodnju zaštitne opreme.

Njegov rival iz redova CSU Markus Zeder (54) koji je podržavao Merkelovu tokom pandemije, smatra se za pronicljivog političkog operativca, ali je poznato da do sada ni jedan lider CSU nikada nije postao nemački kancelar.

Mnogi konzervativci nervozni su zbog septembarskih izbora, s obzirom da ih je Angela Merkel vodila u četiri izborne pobede. Ona nije podržala eksplicitno ni jednog kandidata, ali je nagovestila da bi svoju podršku dala lideru CDU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA