≫ 

Nemci besni zbog Merkelinog zakona o zaključavanju: Protestovali ispred vlade, policija ih odvlačila

Novi zakon, koji tek treba da se usvoji u parlamentu, predviđa da se mere zatvaranja automatski primene u područjima u kojima dolazi do porasta slučajeva

  • 0
Protesti u Berlinu

Foto: Profimedia/Paul Zinken / AFP

U Berlinu su izbili protesti nakon što je kabinet Angele Merkel usvojio novi zakon koji daje vladi moć da uvede ista pravila širom Nemačke kako bi se izborila sa trećim talasom korona virusa.

Demonstranti koji su protiv mera zakljuvačanja okupili su se ispred vlade u utorak, a policija je snimljena kako ih odvlači odatle.

Neki od demonstranata držali su parole na kojima je usvajanje novog zakona upoređeno sa fašizmom, a bilo je i onih koji su nosili maske sa likom kancelarke.

Novi zakon, koji tek treba da se usvoji u parlamentu, predviđa da se mere zatvaranja automatski primene u područjima u kojima dolazi do porasta slučajeva, zaobilazeći autoritet regionalnih lidera koji su se opirali tim potezima.

Na primer, ako jedno područje zabeleži više od 100 slučajeva na 100.000 stanovnika tri dana u nizu, na snagu stupa policijski čas od 21 do 5 sati ujutru.

Ukoliko slučajevi porastu iznad 200 na 100.000, škole će morati da se zatvore na nedelju dana, preneli su nemački mediji.

Prethodno je Merkelova bila ovlašćena da aktivira nacionalnu "ručnu kočnicu" koja je primoravala sve regionalne lidere da razgovaraju o ograničenjima - ali sve mere morale su da se dogovore s njima i na njima je bilo da odluče koje mere će primeniti.

Nemačka se trenutno bori sa trećim talasom korona virusa, a broj pacijenata na intenzivnoj nezi porastao je za 20 posto prošle nedelje.

Nemački ekspert: Policijski čas kontraproduktivan

 

Nemački ekspert za aerosole Gerhard Šojh, smatra da je policijski čas, iz epidemiološkog ugla, kontraproduktivan.

Šojh je za televiziju WDR rekao da planirane savezne mere, koje uključuju i policijski čas od 21 do pet sati ujutro, nisu dobre.

Bivši predsednik Međunarodnog društva za istraživanje aerosola, istakao je da se time građani samo teraju u zatvorene prostore, koji su iz epidemiološkog ugla gledano manje bezbedni.

- Ako uvodimo policijski čas onda sugerišemo građanima - pazi, napolju je opasno. Međutim, upravo je suprotno slučaj - podvukao je on.

Šojh ističe da je opasnije ako građani provode više vremena u zatvorenim prostorima.

Video: Ovo je samo moja greška: Merkel o lokdaunu za Uskrs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA