≫ 

Pokret antivaksera u Nemačkoj preti da postane radikalniji: Regrutovao stotine dece u onlajn grupu

Pokret "Querdenken" organizovao je niz demonstracija u Nemačkoj protiv zaključavanja i vakcina, a na njima često govore i tinejdžeri

  • 8
Pokret Querdenken Nemačka antivakseri Foto: Tanjug/AP

Nemački pokret protiv zaključavanja i vakcina, povezan sa krajnjom desnicom, regrutovao je stotine dece u privatnu onlajn grupu, tvrdi mlada Džesika Bejtmen.

Devojčica sa megafonom ne izgleda starije od 15 godina.

- Govorila sam na tim demonstracijama ranije - kaže ona, pre nego što je započela tiradu protiv ograničenja i programa vakcinacije nemačke vlade.

- Kažu: "Moramo da ih zaključamo i vakcinišemo. Jedino tada biće im dozvoljeno da ponovo izađu napolje!" - viče Bejtmen, dodajući da ju je policija ispratila iz škole jer je odbila da se pridržava ograničenja.

Devojka je govorila na jednom od niza demonstracija koji je organizovao "Querdenken", nemački pokret protiv zaključavanja.

Grubo prevedeno kao "lateralni mislioci" (mišljenje u stranu ili bočno mišljenje), to je labava koalicija koja gura neutemeljene teorije zavere - kao što su ideje da su maske smrtonosne ili da će vakcine promeniti vašu DNK.

Pokret Querdenken Nemačka antivakseri Protest pod inicijativom pokreta Querdenken u Štutgartu Foto: Tanjug/AP

Jutjub snimci kao što je ovaj i drugi na kojima tinejžderi govore na događajima, često se dele na društvenim mrežama.

Kako su deca postala deo ovog kontroverznog pokreta? BBC je istraživao privatnu grupu za one ispod 18 godina na aplikaciji Telegram, koju vodi jedna od najpopularnijih figura "Querdenken-a".

Ko su članovi pokreta "Querdenken"?

Pokret "Querdenken" prvi put je nastao prošlog leta i stekao je međunarodnu reputaciju kada je jedna od njegovih demonstracija u Berlinu okončana demonstrantima koji su pokušali da napadnu nemački parlament.

Grupa tvrdi da nema stranačku političku pripadnost, ali nekoliko njenih ključnih ličnosti imaju dobro dokumentovane veze sa krajnje desnicom. "Querdenken" privlači čitav niz pristalica - ne samo krajnje desnice, već šaroliku posadu hipija, duhovnika i nekih jevanđelskih hrišćana.

To je iznedrilo novi rod poznatih ličnosti na društvenim mrežama koje forsiraju dezinformacije, prodaju robnu marku i traže donacije svojih sledbenika.

Jedan od njih jeste Semjuel Ekert, bivši jevanđelistički propovednik, koji vodi javni Telegram-kanal sa više od 120.000 pretplatnika.

Pokret Querdenken samuel eckert Printskrin: Youtube

Prema kompjuterskom naučniku Džozefu Holnburgeru, koji je istraživao uspon pokreta, to je jedan od najpopularnijih Telegram kanala u Nemačkoj.

Ekert redovno promoviše i drugi, privatni kanal pod nazivom SE Youngsters, za koji kaže da je za decu i tinejdžere od 10 do 17 godina, iako je minimalna starost za korišćenje Telegrama 16 godina.

Na Ekertovom veb sajtu postoji stranica za registraciju i postupak verifikacije kako bi se osiguralo da je zainteresovano dete zaista mlađe od 18 godina.

BBC je razgovarao sa jednim onlajn aktivistom koji je pristup kanalu dobio putem insajdera.

On kaže da se na njemu nalaze sve ekstremnije kovid teorije zavere, zajedno sa pričama o pogoršanju mentalnog zdravlja, isključenosti iz škole i nasilju.

Grupi koja ima preko 300 članova pristupio je jesenas.

- Ono što me je iznenadilo jeste da su deca vodila vrlo neobavezne razgovore, razgovarala su o vremenu ili o svojim kućnim ljubimcima... kao o nekim potpuno opasnim stvarima. Ali ona su prosleđivala i sadržaje sa opasnih Telegramovih kanala, poput Quanona - rekao je on.

On kaže da praktično svaka vrsta zavere protiv kovida ili vakcina kojih se setite kruži u grupi.

- Prilično jasno kažu da ili ne misle da koronavirus postoji ili da je to samo grip - kaže on.

Takođe kaže da članovi imaju "veliko nepoverenje u državne institucije" i većina veruje da vakcine protiv korona virusa ili ne deluju ili su štetnije od same bolesti.

Nekoliko članova grupe reklo je da su napustili školu jer ne mogu da podnesu pritisak oko propisa o maskama ili su ih maltretirali njihovi školski drugovi.

Deca kao propaganda

Bezbednost dece dugo je bila moćan narativ u teorijama zavere, od antisemitske "krvne klevete" koja je lažno optuživala Jevreje za ubistvo dece, pa sve do današnjeg Quanona koji tvrdi da su svetski lideri umešani u trgovinu dece.

U isto vreme mnogi roditelji brinu i to sa pravom kako lokdaun, uključujući zatvaranje škola i socijalnu distancu, utiče na mentalno zdravlje dece i obrazovanje.

Novinar Mark Rohig iz nemačkog magazina Der Spiegel veruje da Ekert pokušava da iskoristi ove strahove.

- Njegova glavna meta su zabrinuti roditelji. Možete da imate dva narativa. Jedan je borba za vlastitu slobodu, ali takođe možete da kažete hajde da se borimo za našu decu i za njihovu budućnost - rekao je on.

Ekert je na nalozima na društvenim mrežama rekao da je "grupa na Telegramu za kovid-skeptične mlade ljude, gde se sastaju i podržavaju jedni druge".

Ne stidi se ni da ih koristi za svoj sadržaj. Otvorio je kanal na Jutjubu za video zapise njihovih govora, a deca se često pojavljuju s njim na događajima ili u njegovim video prenosima uživo.

Dok eksperti kažu kako se čini da pokret "Querdenken" neće postati puno veći, mogao bi da postane radikalniji.

Zvaničnici u nemačkoj državi Baden-Virtemberg stavili su grupu pod nadzor kao potencijalnu bezbednosnu pretnju.

A demonstranti postaju sve ekstremniji u svojim akcijama, napadajući novinare na demonstracijama, pa čak i gađajući centre za vakcinaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    15. april 2021 | 07:12

    E to vam je donela zapadna demokratija odakle sva zla I nama dolaze.

  • Boža zemunac

    15. april 2021 | 06:13

    Ljudi koji imaju mozga.

  • Alex

    15. april 2021 | 08:12

    Neko trlja šakicama, dobro će da zaradi od ovih maloumnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA