Italijanska televizija o vakcinaciji u Srbiji: "Italijani ne mogu da biraju koje će cepivo"

Novinar Gaetano Pekoraro je i sam doputovao u Beograd, a pre toga se uverio da i stranci, ukoliko to žele, mogu da se prijave za vakcinaciju u Srbiji i to onlajn

  • 4
Vakcinacija u Srbiji

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U Srbiji kampanja masovne imunizacije protiv korona virusa veoma dobro napreduje, život je gotovo normalan, rade barovi, zaštitne maske izgledaju samo kao sećanje, ovim rečima novinar popularne emisije “Hijene”, televizije Medijaset, počinje reportažu o fantastičnom uspehu Srbije u anti-kovid vakcinaciji.

Novinar Gaetano Pekoraro je i sam doputovao u Beograd, a pre toga se uverio da i stranci, ukoliko to žele, mogu da se prijave za vakcinaciju u Srbiji i to onlajn.

To je, tvrdi novinar, izazvalo veliko interesovanje Italijana i Austrijanaca.

Jedina zamerka je, primećuje novinar, što je formular koji se mora ispuniti samo na srpskom jeziku.

U emisji italijanski gledaoci su obavešteni da su u Srbiji dostupne razne vakcine - Fajzer, Moderna i AstraZeneka, ali i kineska Sinofarm i ruska Sputnik V.

- Naš prvi zadatak je bio vakcinacija stanovništva, dakle medicinski, a ne geostrateški. Na vreme smo napravili ugovore o kupovini sa svim proizvodzačima i sa Istoka i sa Zapada. A zatim smo mnogo uložili u digitalizaciju procesa prijave za imunizaciju. Naši građani mogu za 30 sekundi da se prijave i dobiju potvrdu da su ušli u evidenciju onih koji žele da se vakcinišu - rekla je novinaru premijerka Ana Brnabić.

Italijanske novinare je naročito zanimalo kako je Srbija uspela da dogovori isporuku ruske vakcine koja u Italiji još nije dostupna.

- Još u vreme istraživanja i proizvodnje vakcine dogovorili smo sa ruskim partnerima o svim detaljima, a nakon što je vakcina odobrena u Rusiji, tražili smo uzorke i nakon što je naša agencija za odobravanje upotrebe leka dala saglasnost, počeli smo uvoz. Sve je to obavljeno u roku od tri sedmice - rekla je premijerka.

Ovo je bilo posebno interesantno za italijanske gledaoce, jer u Italiji nema dovoljno vakcina, na raspolaganju su samo one koje su nabavljene putem evropskog sistema Kovaks, a i njih nema dovoljno, dok se već mesecima čeka da Evropska, a zatim i italijanska agencija za lekove eventualno odobre upotrebu ruske vakcine, prenosi Tanjug.

- I još Italijani ne mogu da biraju kojom vakcinom će biti imunizovani - navodi novinar i objašnjava da ukoliko osoba koja je na redu za vakcinu odbije lek koji joj se nudi, mora da čeka novi termin često duže od meseca dana.

Na kraju emisije zaključuje da bi Italija, prema sadasnjem ritmu vakcinacije, mogla da postigne kolektivni imunitet u februaru naredne godine. U Srbiji će već krajem juna 60 odsto građana biti vakcinisano, a kolektivni imunitet mogao bi da se postigne u julu.

Ovo nije prvi medij koji u Italiji piše o velikom uspehu Srbije u anti-kovid vakcinaciji stanovništa.

Prošle sedmice dnevni list “Il Manifesto” pod naslovom “Fantastični uspeh Srbije” pisao je o odlično organizovanoj i uspešnoj kampanji masovne imunizacije stanovništa u Srbiji i činjenici da Srbija poklanja vakcine svojim susedima, ali i da svi stranci koji su došli mogli da se imuniziraju.

Video: Građani iz susednih zemalja masovno došli na vakcinaciju u Beograd: Redovi ispred Belexpo centra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    15. april 2021 | 01:00

    "Jedina zamerka je, primećuje novinar, što je formular koji se mora ispuniti samo na srpskom jeziku." Pa neka nauce srpski da ih ceo svet razume 😂

  • ratar

    15. april 2021 | 10:19

    Kakav je car ovaj vucic. Covek je oduvao sve lidere sveta. Vakcinise pola evrope, sad pravi vakcine... nisam njegov pristalica ali ima da vlada jos 30 godina. Potpuno zasluzeno!!!!

  • I i

    15. april 2021 | 04:37

    Idemo da vakcinisemo celu Italiju.Kad mozemo siptre, cg, bosnu, hrvate, makedonce mozemo i njih.Vucicu, sta cekas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA