≫ 

Tri evropske zemlje ublažavaju kovid mere: Jedna to radi iako se pandemija kod njih pogoršava

Evropske zemlje polako otvaraju restorane i barove, ali se otvaraju i za putovanja i turiste, ali pod određenim uslovima

  • 0
Brisel Belgija korona virus

Foto: Tanjug/AP

Dok zemlje širom Evrope pooštravaju mere kako bi se izborile sa trećim talasom korona virusa, u pojedinim slučajevi opadaju, zbog čega se u njima dešava suprotno.

Među njima su Belgija i Danska, dok Švajcarska ukida mere iako se pandemija pogoršava u zemlji.

Belgija

 

Belgijski premijer Aleksander de Kro saopštio je da će zemlja sledećeg meseca ponovo otvoriti restorane i barove za uslugu na otvorenom, i ukinuti noćni policijski čas.

Odluku je objavio na konferenciji za medije u Briselu nakon sastanka sa regionalnim liderima koji je trajao sedam sati kako bi se našao kompromis.

- Videli smo da se broj infekcija očigledno smanjio tokom poslednjih nedelja, videli smo da je stopa reprodukcije ispod jedan i vidimo da i stopa hospitalizacije počinje da se smanjuje - rekao je De Kro.

Barovi i restorani zatvoreni su id sredine oktobra zbog pandemije, ali njihovi vlasnici lobirali su da se oni otvore i protestovali prethodnih nedelja.

De Kro je istakao da će oni moći da otvore svoje bašte od 8. maja, ali usluga unutra neće biti moguća.

Premijer je rekao da će ministri, zajedno sa lokalnim vlastima, pokrenuti "mogućnost za početak naučnih eksperimenata i projekata testiranja, kako bi pronašli najbolji i najsigurniji način za organizovanje događaja".

De Kro se nada da će od 8. maja dvoje ljudi iz istog domaćinstva moći da se druže unutra.

Broj novih infekcija opao je za 19 posto tokom poslednjih sedam dana, a De Kro je rekao da je možda dostignut vrhunac. Ali situacija u bolnicama ostaje kritična.

Belgijski premijer je rekao da će od ponedeljka, 19. aprila, biti ukinute restrikcije na putovanja iz i u Belgiju, ali i naglasio da će mere karantina i obaveznih testova nakon povrtaka u zemlju ostati na snazi sve do početka upotrebe digitalnih sertifikata.

- Želim da naglasim da ovo nije trenutak za početak putovanja - upozorio je de Kro.

Od ponedeljak 19. aprila i belgijski đaci će ponovo krenuti u škole nakon uskršnjeg raspusta, ali će se jedan deo nastave za učenike od 15 do 18 godina i dalje održavati na daljinu.

Od ponedeljka, 26. aprila, sve prodavnice u Belgiji će moći da otvore svoja vrata za građane koji više neće morati da zakazuju posete unapred kako bi obavili kupovinu.

Švajcarska

 

I Švajcarska je objavila da ublažava mere, uprkos činjenici da se pandemija pogoršava u zemlji.

Od 19. aprila "ponovo će biti moguće organizovati događaje otvorene za javnost", sportske i kulturne aktivnosti u zatvorenom prostoru biće dozvoljene, a restorani će moći da ponovo otvore svoje terase, navodi se u saopštenju Saveznog veća, nakon široke kampanje sektora koji su pogođeni pandemijom da se ponovo otvori ekonomija.

Dnevna stopa zaraze približno je jednaka onoj u Italiji i Nemačkoj, ali je ispod proseka EU i tri puta niža nego u Francuskoj.

- Epidemiološka situacija i dalje je krhka i čak se pogoršala poslednjih nedelja - primećuje Savet, koji takođe priznaje da je još uvek rano meriti tačan uticaj uskršnjih praznika na dinamiku pandemije u alpskoj zemlji.

- Uprkos ovoj situaciji, Savezno veće veruje da uslovi omogućavaju umereno opuštanje - navodi se u saopštenju.

Ministar zdravlja Švajcarske Alan Berse rekao je da je odgovoran stav velike većine Švajcaraca omogućio postepeno ponovno otvaranje tržišta.

- Uspeli smo da držimo pandemiju pod kontrolom - rekao je savezni odbornik, koji je primetio da vrlo delimična ponovna otvaranja doneta u martu "nisu prouzrokovala masivan porast infekcija", što je omogućilo da se pokret nastavi.

Vlada veruje da kampanja vakcinacije dobro napreduje - skoro polovina preko 80 godina i oko 30 posto od 70 do 79 godina je potpuno vakcinisano - a štaviše, broj prijema u bolnice "ostaje relativno nizak", a popunjenost jedinica intenzivne nege stabilna.

Švajcarska ima jednu od najviših stopa kompletne vakcinacije u Evropi.

Danska

 

Danska će postepeno ublažavati pravila o putovanju u inostranstvo, s ciljem da evropskim putnicima omogući da se kreću bez karantina od kraja juna.

Plan koji je usvojila gotovo većina stranaka u parlamentu, predviđa četiri faze između 21. aprila i kraja juna, uz postepeno ukidanje obaveznog karantina u zavisnosti od odredišta. Međutim, negativni test ostaje preduslov za ulazak u zemlju.

To delimično zavisi od napretka kampanje vakcinacije, koja je trenutno usporena zaustavljanjem upotrebe vakcine AstraZeneka, i od uvođenja evropskog zdravstvenog pasoša, zakazanog za oko 26. juna.

Korona virus, koronavirus, Danska

Foto: Tanjug/AP

- Uvođenje korona pasoša u EU omogućiće organizovanje letnjeg odmora u Evropi i primanje letnjih turista u Danskoj, pod uslovom da možete da predstavite dokumente koji dokazuju da ste ili imali negativan test, da ste vakcinisani ili da ste već bili bolesni - navodi se u sporazumu.

Posle poluograničenja između Božića i početka marta, Danska, gde je cirkulacija virusa sada umerena, postepeno se ponovo otvara raspoređivanjem nacionalnog "korona prolaza".

Dostupan putem bezbedne aplikacije, kao i u papirnom formatu, trenutno omogućava ljudima da uđu u određena mala preduzeća - frizerske salone, salone lepote ili auto škole - dokazujući da je nosilac ili potpuno vakcinisan ili je već imao koronu sa pozitivnim test od pre dve do dvanaest nedelja, ili je negativan pre manje od 72 sata.

Pored ponovnog otvaranja, koje će Dancima uskoro omogućiti povratak na terase, u bioskope i muzeje, putovanje u inostranstvo sada je ponovo moguće.

Video: Balkanci na Floridi partijaju, na koronu ne misle

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA