• 7

U SAD vakcinisali 75 miliona ljudi: Objavljeno koliko njih je dobilo kovid, a koliko umrlo

Vakcina ispunila očekivanja stručnjaka

  • 7
Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

U SAD je vakcinu primio svaki peti građanin, a istraživanja pokazuju da se nakon vakcinacije zarazilo svega nekoliko hiljada ljudi. Srećom, čak i kada se to dogodi, gotovo je uvek u pitanju blaga infekcija.

Od 75 miliona Amerikanaca koji su dobili drugu dozu vakcine protiv korona virusa, njih oko 5.800 dobilo je kovid-19, što znači da na njih vakcina nije delovala. To je 77,3 na milion vakcinisanih. To je očekivano, poručuju iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC), jer niti jedno cepivo nije 100 odsto delotvorno. Zarazi se oko 0,008 posto vakcinisanih, s tim da je rizik veći kod starijih, prenosi Business Insider.

Kako navode, nekoliko inficiranih je imalo teže simptome. Oko 400 od 5.800 inficiranih moralo je da bude hospitalizovano, a 74 osobe su preminule, što je 1,3 odsto od ukupnog broja zaraženih nakon potpune imunizacije.

Prema podacima CDC-a, 40 odsto prijavljenih zaraza otkriveno je kod cepljenih osoba starijih od 60 godina.

- Verovatno starije osobe, posebno ako su slabe i žive u skučenim uslovima, možda nisu reagovale dobro na cepivo - rekao je dr Entoni Fauči, glavni američki epidemiolog.

Vakcinisane osobe obično dobiju blagi oblik bolesti. Čak i kad se vakcinisana osoba razboli od kovida-19, primljeno cepivo i dalje pruža određeni nivo zaštite, objasnila je Kris Ehresmann, šefica Uprave za zaštitu od zaraznih bolesti u Minesoti gde se sprovodilo jedno istraživanje o obolevanju vakcinisanih.

- Vakcina deluje prema očekivanjima - saopštili su iz CDC-a.

Iako vakcinisani, neki ljudi će razviti infekciju. Upravo zbog toga treba slediti uputstva koje daju stručnjaci, a to je da distance mora da se drži i maske treba da se nose čak i kada se primi vakcina.

Iako vakcine ne uspevaju u potpunosti da spreče zaražavanje, dosad odobrene vakcine protiv korona virusa čuvaju od smrtnog ishoda: na 75 miliona vakcinisanih zabeležena su svega 74 smrtna slučaja, što znači da su vakcine 99,99 odsto efikasne.

Video: Kon: Odabir je između vakcine i zaražavanja, nema između

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Muzafer

    Sada su one koji su vakcinisani aposle toga umrli računali kao da su umrli osd drugih bolesti od kojih su bolovali a ne od korone kao što su radili pre vakcinacije.Zašto se direktor Fajzera nije vakcinisao i zašto se najavljuje i treća doza Fajzer vakcine ?

  • Majkl Džondar

    Po meni ovo nisu baš neki rezultati.

  • Mm

    Malo

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima