≫ 

Ovo je odgovor Rusije na sankcije SAD: Proteruju 10 američkih i troje poljskih diplomata

Predloženo da "američki ambasador ode u svoju zemlju na konsultacije"

  • 27
Sergey Lavrov, Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov govorio je danas o odgovoru Rusije na nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država protiv Moskve, i istakao da je predloženo da "američki ambasador ode u svoju zemlju na konsultacije".

Kako navodi "Komersant", to zapravo znači da ruske vlasti proteruju ambasadora Džona Salivena. Takođe, biće proterano 10 američkih i troje poljskih diplomata.

Kao drugu stvar, Lavror je istakao da Moskva pokreće proceduru koja će prekinuti angažman ruskih građana i državljana "trećih zemalja" za rad u američkim diplomatskim misijama.

Kao treća stavka, biće stopirana praksa "nekontrolisanih putovanja radnika za rad u američkim diplomatskim misijama u Rusiji.

Lavrov je dodao da SAD trenutno zapošljavaju 450 diplomatskih radnika u Rusiji, dok ruska diplomatija ima njih 350 u Americi.

- Tražićemo od Amerikanaca da smanje broj zaposlenih u Rusiji tako da bude jedna broju naših diplomatskih radnika u SAD ukoliko se dalje pogoršaju odnosi dve zemlje - objasnio je ruski ministar.

Podsećanja radi, SAD su juče uvele novi set sankcija protiv Rusije, koje uključuju sankcije protiv 30 osoba i kompanija iz te zemlje. Takođe, odlučeno je da se protera 10 ruskih diplomata.

Nedugo zatim, Poljska je takođe odlučila da protera trojicu diplomata Rusije.

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je juče da su sanckije uvedene zbog mešanja Moskve u američke izbore 2020. godine i sajber napad za koji američka vlada optužuje Rusiju.

Bajden je istakao da je moglo da bude još sankcija, ali je odlučio da bude "proporcionalan".

Video: Prve Bajdenove reči kao novog predsednika Amerike: Pobedila je demokratija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    16. april 2021 | 18:15

    Овај човјек је најпаметнији , најпожртвованији и најоданији дипломата на свијету а ја му желим све најбоље у борби за истину и слободу живота свог "Руског " народа... једноставно нешто позитивно зрачи из њега. ПС За све што уради тим злотворима од мене за њега подршка !!!

  • Srbin

    16. april 2021 | 21:34

    Americi treba zabraniti politiku,podeliti zemlju na vise malih drzava i pripojiti ih nekom,da amerika nestane kao atlantida.Planeta bi bila lepse mesto za zivot

  • Oldtajmer®

    16. april 2021 | 19:31

    Da li stvarno neko misli da su te američke odluke došle iz Bajdenove senilne glave? Posle više od četiri godine od izbora oni odlučili da kazne Rusju za mešanje u te izbore?! Šio mi ga Đura. Ukrajina neka pogleda šta je ostalo od Sirije kada im Rusija i Amerika uređuju državu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA