≫ 

Gospodine predsedniče, Navaljnom hitno potrebna nega: Poznati ljudi sveta uputili apel Putinu

Aleksej Navaljni, jedan od najvećih kritičara predsednika Rusije Vladimira Putina, odbija da uzima hranu od 31. marta u znak protesta jer mu zatvorska uprava nije dozvoljavala da ga pregleda lekar po njegovom izboru

  • 11
Vladimir Putin, Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP, Tanjug/AP/Instagram/navalny

Skoro 80 poznatih osoba iz celog sveta potpisalo je otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kome traže da omogući lečenje opozicionaru Alekseju Navaljnom koji se nalazi u zatvoru u kaznenoj koloniji.

Pismo koje prenosi britanski list "Ekonomist" potpisali su ugledni naučnici, pisci, pevači, glumci, a među njima i autorka knjiga o Hariju Poteru, Džej Kej Rouling, tri dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Herta Miler, Luiz Gluk i Svetlana Alekijevič, član grupe ABBA Bjorn Ulvaes, britanski glumci Benedit Kamberbač i Kristin Skot Tomas, ali i istoričari Nial Ferguson i Sajmon Šama, prenosi Tanjug.

U apelu Putinu ističe se da je Navaljni u kritičnom stanju i da kao ruski državljanin, ima zakonsko pravo da ga pregleda i leči lekar po njegovom izboru.

- Gospodine predsedniče, pozivamo vas da Alekseju Navaljnom odmah pružite medicinsku pomoć i negu koja mu je hitno potrebna i na koju u skladu s ruskim zakonom ima pravo. Kao neko ko se zakleo da će poštovati zakon, vi to morate da sprovedete u delo - navodi se u pismu ruskom predsedniku.

Navaljni, jedan od najvećih kritičara predsednika Vladimira Putina, počeo je da odbija da uzima hranu 31. marta u znak protesta zato što mu zatvorska uprava nije dozvoljavala da ga pregleda lekar po njegovom izboru, zbog bolova u leđima i nozi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    17. april 2021 | 19:49

    Zasto ti isti ne traze da se oslobodi Vikiliks.

  • Strahinja

    17. april 2021 | 20:38

    Što se nisu trudili tako dok je predsednik Milošević bio u Hagu.

  • zoran

    17. april 2021 | 19:29

    Bolje neka ti dušebrižnici pomognu da se ugasi Gvantanamo i Crnački zatvori u SAD-u !!! Kad to ukinu i srede imaće pravo da prave red i u tudjem dvorištu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA