≫ 

Sprečen puč i atentat na Lukašenka: "Uhapšene 2 osobe, hteli da ubiju mene i moju decu"

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Belorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo – belorusko i američko

  • 27
Alexander Lukashenko, Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je dve osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i tom prilikom da izvrše atentat na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, saopštio je FSB, prenosi Sputnjik.

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Belorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo – i belorusko i američko.

Akcija je sprovedena u saradnji sa beloruskim Komitetom za državnu bezbednost, a kako je potom utvrđeno, oni su planirali da izvedu vojni puč "po standardnom scenariju obojenih revolucija uz podršku lokalnih nacionalista".

Kako je prenela beloruska strana, oni su se o svemu dogovarali preko mesindžera, a potom su rešili da organizuju susret u Moskvi sa određenim beloruskim generalima koji bi bili uključeni u ceo proces.

Iz FSB-a navode i je susret organizovan u jednom od moskovskih restorana odmah nakon što je Zenkovič doputovao u Moskvu nakon konsultacija u Americi i Poljskoj, a plan im je bio da tokom puča zauzmu sve centre za emitovanje radija i televizije, da blokiraju institucije, kao i da isključe kompletni energetski sistem Belorusije kako bi otežali posao policiji i vojsci.

Njihov cilj, dodaje FSB, bio je da izmene ustavni poredak zemlje tako što bi upraznili mesto predsednika kako bi tu funkciju mogao da obavlja „Komitet nacionalnog pomirenja“.

FSB dodaje i da su oni nakon hapšenja predati beloruskoj strani radi procesuiranja.

Lukašenko: Uhapšeni zbog planiranja ubistva mene i moje dece

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je danas da je uhapšena grupa koja je planirala da ubije njega i njegovu decu i navodno imala veze sa američkim obaveštajnim agencijama, objavila je agencija Belta na svom Telegram kanalu.

- Uhapsili smo grupu koju smo pratili i koja nam je pokazala kako su sve to planirali. Onda smo otkrili operaciju očigledno stranih obaveštajnih službi. Najverovatnije CIA, FBI - rekao je Lukašenko, prenosi TAS S.

On je objasnio da je grupa praćena i da je otkriveno da žele da se vrate u Minsk i pristupe organizovanju ubistva predsednika i njegove dece.

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    17. april 2021 | 20:47

    Ziveo brat Lukasenko!!!

  • Stena

    17. april 2021 | 20:45

    Ziveo Lukssenko zivela Belorusija...izdajnike osuditi za primer drugima

  • Narod

    17. april 2021 | 21:41

    Hvala Lukasenku sto je dosao kod nas pre bombardovanja. Niko nije, samo on !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA