≫ 

Detalj sa sahrane princa Filipa koji mnoge kopka: Šta piše u kraljičinoj poruci?

Na kovčegu vojvode od Edinburga se osim venca, koji je kraljica lično odabrala, našla i jedna poruka

  • 10

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, sahranjen je juče u kapeli Svetog Đorđa na imanju zamka Vindzor. Njega su na večni počinak ispratili njegovi najmiliji, a supruga kraljica Elizabeta i najstariji sin, princ Čarls, nisu mogli da sakriju emocije.

Vojvoda od Edinburga preminuo je 9. aprila u 99. godini u Vindzoru, a sahranjen je u skladu sa svojim željama. Upriličena je ceremonijalna, umesto kraljevske sahrane, a kovčeg je u kapelu prevezen specijalnim "Land Roverom", u čijem dizajniranju je i sam princ učestvovao.

Osim barjaka, na kovčegu su bili i njegova sablja i oficirska kapa, kao i mali venac, koji je kraljica lično odabrala. Dragog supruga, sa kojim je u braku provela više od 70 godina, ispratila je uz bele ljiljane, ruže i frezije, a na venac je bila prikačena i njena lična poruka.

Sahrana princ Filip, kovčeg

Foto: Tanjug/AP

Sadržaj cele poruke nije poznat. Jedino što su kamere uspele da snime jeste deo u kojem je rukom kraljice ispisano: "U znak sećanja, s ljubavlju"...

Spekuliše se da je kraljica poruku potpisala sa Lilibet, što je nadimak koji koriste njeni najbliži, a i sam Filip je voleo tako da je zove.

Tokom ceremonije kraljica, koja nema običaj da iskazuje emocije u javnosti, nije uspela da se suzdrži, pa je uhvaćena kako tiho briše suze. Zbog mera uvedenih zbog  pandemije korona virusa, kraljica je morala da sedi u kapeli odvojeno od svih. Skrivajući tugu iza crne maske, kraljica je često spuštala pogled, a oči nisu mogle jasno da joj se vide zbog oboda šešira.

Podsetimo, brak kraljice Elizabete i vojvode od Edinburga trajao je pune 73 godine. Filip je bio zgodan, plav i visok princ Grčke koji je impresionirao mladu Princezu, tada znanu kao Lilibet.

Kada su tadašnji kralj Džordž i kraljica Elizabeta I posetili pomorski koledž sa svoje dve ćerke, tada 18-godišnji Filip i 13-godišnja Elizabeta II su imali svoj prvi zvanični sastanak 1939. godine.

Od tog trenutka oni su se redovno dopisivali i sastajali se nekoliko puta. Filip je pozvan da provede Božić 1943. godine sa kraljevskom porodicom u Vindzoru i do kraja rata mediji su nagađali o detaljima njihove veze.

Postojalo je određeno neodobravanje i sumnja prema "stranom" princu u posleratnim godinama. Dvorjani stare škole bili su zabrinuti što on nije tradicionalni engleski gospodin, iako se u mornarici borio za Britaniju.

Ali Filip i Elizabeta su već bili zaljubljeni. Pretpostavlja se da su se nezvanično verili na leto 1946. godine, dok su boravili u Balmoralu, ali zvanično saopštenje je odloženo sve dok princeza Elizabeta nije napunila 21 godinu i vratila se sa kraljevske turneje po Južnoj Africi.

Filip se prijavio za britansko državljanstvo i u februaru 1947. postao je britanski podanik, odričući se svoje grčke kraljevske titule. Usvojio je novo prezime, ali se odrekao porodičnog prezimena Schlesvig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg iz danske kraljevske kuće iz koje potiče njegov otac. Usvojio je majčino i anglikansko prezime Mauntbaten.

Venčanje iz bajke odigralo se 20. novembra 1947. U Vestminsterskoj opatiji tadašnja princeza blistala je u haljini od svile s 10.000 bisera i kristala.

Zvali su ih Princeza iz bajke i Princ Šarmantni. Filipova odanost svojoj ženi bila je jasna. Njegov prvi privatni sekretar Majkl Parker, koji mu je bio prijatelj iz mornarice, otkrio je:

Rekao mi je prvog dana kad mi je ponudio posao da je njegov prvi, drugi i poslednji posao da nikada ne izneveri Elizabetu - otkrio je Majkl.

Video: Princ Filip: Potekao sa Krfa, obnavljao Hilandar a zbog nove porodice morao je da se odrekne svega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA