• 0

Suđenje zbog smrti Džordža Flojda, odluka je sada na poroti

, Telegraf

Zastupnik optuženog Šovina, Erik Nelson podsetio je članova porote na pretpostavku nevinosti svog klijenta

  • 0
Erik Nelson, Derek Šovin

Erik Nelson i Derek Šovin, Foto: Tanjug/AP

Na suđenju za ubistvo Džordža Flojda, za koje je optužen bivši policajac Derek Šovin, završeno je iznošenje završnih reči tužilaštva i odbrane, a slučaj je predat poroti na odlučivanje, javljaju svetski mediji.

U poroti su šest belih žena, dvojica belih muškaraca, trojica crnaca, jedna crnkinja i dve žene mešovitih rasa.

Kada počnu raspravu o Šovinovoj krivici, porotnici će biti smešteni u hotel, a vreme za donošenje odluke nije ograničeno.

Optužnica protiv Dereka Šovina ima tri tačke: ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Za ubistvo drugog stepena, najtežu od svih optužbi, 12 porotnika mora da se usaglasi da je Šovinovo delanje dovelo do Flojdove smrti.

Kazna za to krivično delo je do 40 godina zatvora, ali propisi u Minesoti tu kaznu skraćuju na 15 godina za ljude poput Šovina, koji ranije nisu osuđivani, navodi Glas Amerike, a prenosi Tanjug.

Tužilaštvo je od sudije Pitera Kejhila tražilo da odstupi od toga i Šovina, ako bude proglašen krivim, osudi na dužu kaznu zatvora.

Ako ga porota proglasi krivim izjasniće se i da li se slaže sa predlogom tužilaštva da se Šovin osudi na dužu kaznu.

Prethodno je u završnoj reči predstavnik tužilačkog tima Stiven Šlajker zatražio je od porotnika da, kako je rekao, veruju svojim očima i pustio video snimke privođenja Džordža Flojda tokom kojeg je preminuo.

- Ovo nije proces protiv policije koja treba hrabro da štiti i bude saosećajna u u službi. Džordž Flojd nikome nije bio pretnja. Za suočavanje sa njim tog dana nije bila potrebna hrabrost, koja nije ni iskazana. Sve što je bilo potrebno bilo je malo saosećanja, koje je takođe izostalo - poručio je Šjakler.

Tokom izlaganja podsetio je i na poslednje reči preminulog Flojda "molim vas, ne mogu da dišem" i ocenio je da se ono što je Šovin učinio može označiti kao težak napad na Džorža Flojda.

Tužilaštvo je poroti poručilo da će, iako odlučuje o sudbini jednog čoveka, ova presuda biti viđena mnogo šire - kako policija u Americi tretira crnce.

Zastupnik optuženog Šovina, Erik Nelson podsetio je članova porote na pretpostavku nevinosti svog klijenta.

On je, pozivajući se na svedočenje jednog od policajaca Džonija Mersila, izneo tvrdnju da zahvat kojim se Šovin koristio prilikom hapšenja Flojda nije zabranjen i dodao da to ukazuja na nepostojanje namere jer je, kako je rekao, Šovin mislio da postupa po pravilima po kojima je obučen.

U dosadašnjem postupku, koji su prenosili svi svetski mediji, iskaze je dalo više od 40 svedoka.

Video: Vi ste ga upravo ubili: Procureo još jedan snimak ubistva Džordža Flojda

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima