≫ 

Šimpanza Lusi bila je popularna kao Bitlsi: Pila je kafu i odgajana je kao čovek, umrla u divljini

Dva dana nakon rođenja, Lusi je odvojena od svoje majke i postala član porodice naučnika, koji su je odgajali kao svoju ćerku

  • 0
Šimpanza Lusi Printskrin: Youtube/HBO Max

Žena, koja je šimpanzu odgajila kao svoju ćerku, otkrila je da žali zbog kontroverznog eksperimenta, nakon što životinja nije mogla da se prilagodi divljini. Sa njom je u prašumi u Gambiji osam godina živela studentkinja, koja je pokušavala da je ohrabri da se hrani i meša sa dugima svoje vrste.

Možda i najpoznatija životinja na svetu, šimpanza Lusi je u središtu novog dokumentarca Kanala 4, a Džejn Temerlin je otkrila da je uvek čekala poziv u kojem bi joj rekli da je "njena ćerka" umrla.

Džejn i njen pokojni suprug Mauris, psihoterapeut i profesor na Univerzitetu u Oklahomi, usvojili su šimpanzu iz zoološkog vrta na Floridi kada je imala samo dva dana i pružili su joj "svaku ljudsku udobnost".

Međutim, kada je dostigla pubertet, odveli su je u Gambiju, gde je provela poslednjih 10 godina svog života. Jedna od njihovih studentkinja, Dženis Karter, živela je u udaljenoj prašumi sa Lusi osam godina, pokušavajući da je podstakne da se hrani i meša sa ostalim šimpanzama.

- Uvek sam samo čekala, kada ćemo da dobijemo taj poziv? I to je bilo veoma teško čuti. Bio je tu užasan gubitak za sve nas - rekla je Džejn u dokumentarcu.

Džejn je rekla kako je zahvalna Dženis što je pružila šansu Lusi nakon vremena provedenog sa njima.

- Imala je neke veoma dobre godine, imala je slobodu i nije bila u kavezu. Bila je zaštićena, voljena, imala je Dženis, ali me bih ponovo uzela mladunče od majke šimpanze - otrkila je Džejn.

Kontroverzni eksperiment počeo je dva dana nakon što je Lusi rođenda 18. januara 1964. godine.

- Majka je bila nahranjena koka-kolom začinjenom snažnim sredstvom za smirenje, a kada je duboko zaspala, beba je uzeta iz njenih ruku i predata Džejn, koja ju je nazvala Lusi - rekao je tada Mauris, prenosi Daily mail.

Doletele su kući komercijalnim letom, a Lusi je bila pokrivena ćebetom.

- Ceo put je prespavala na Džejninom ramenu, a kada je Lusi stigla kući - naša naučna avantura je počela - rekao je tada Mauris.

Tokom 1960-ih Lusi je postala poznata kao Bitlsi, kada se pojavila priča o njenom odgajanju.

Nakon što bi osam sati spavala na velikom dušeku, doručkovala bi kafu, ovseni obrok sa suvim grožđem i čašu narandžastog soka. Uveče bi sedela i proučavala sebe gledajući u omiljeno ogledalo, a povremeno bi sebe častila džinom i tonikom, dok bi limun iscedila zubima.

Međutim, kada je ušla u pubertet, njeno ponašanje je postalo nepredvidivo, zbog čega je par odlučio da je pusti u divljinu. Otputovali su u Gambiju zajedno sa studentkinjom Dženis (26), koja se povezala sa Lusi dok je brinula o njoj.

Međutim, umesto da se vrati u SAD kako je planirano, Dženis se preselila u kućicu na drvetu u rezervatu.

- Izgubila je ogromnu količinu kilograma, uglavnom zbog parazita, i počela je da gubi dlake. Mislim da je mnogo toga bilo povezano sa nepoznavanjem hrane i klime. Izgledalo je kao da se jedva držala - rekla je Dženis (70) koja i dalje živi u Gambiji.

Posle 18 meseci Dženis se preselila sa Lusi i nekim drugim šimpanzama na izolovano ostrvo, gde je živela u kavezu koji je napravila britanska vojska. Lusi se i dalje borila da se prilagodi, odbijala je da se hrani ili socijalizuje sa drugim šimpanzama.

Nakon šest godina i tri meseca na ostrvu, Dženis je morala da ga napusti jer se više nije osećala bezbednom nakon što ju je napao mužjak šimpanze. Posle godinu dana vratila se kod Lusi.

Tada joj je odnela neke od predmeta koje je volela, kao što je ogledalo.

Sledeće godine, 1987. Lusini ostaci pronađeni su na ostrvu. Nije bilo naznaka uzroka smrti.

- Mislim da je Lusi prepoznala da postoje šimpanze i da su šimpanze bile drugačija kategorija, ali ne mislim da se stavila u tu drugu kategoriju, sebe je doživljavala kao čoveka - dodala je Dženis.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA