Putin o situaciji u Ukrajini: "Spreman sam da razgovaram sa Zelenskim u Moskvi"

- Ako se radi o razvoju bilateralnih odnosa, slobodno. Primićemo predsednika Ukrajine u Moskvi u bilo koje vreme koje mu odgovara - rekao je Putin

  • 6
Vladimir Putin obraćanje Federalna skupština

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je  danas da je spreman da u bilo kom pogodnom trenutku u Moskvi razgovara o bilateralnim odnosima sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, navode svetski mediji.

Prema rečima prvog čoveka Rusije, ako Zelenski želi da započne obnavljanje odnosa sa Rusijom, Moskva će to samo pozdraviti.

- Ako se radi o razvoju bilateralnih odnosa, slobodno. Primićemo predsednika Ukrajine u Moskvi u bilo koje vreme koje mu odgovara - odgovorio je Putin na zahtev novinara da prokomentariše predlog ukrajinskog predsednika da se sastanu na teritoriji Donbasa, prenosi Sputnik.

Na početku sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, ruski lider je dodao da je ukrajinsko rukovodstvo preduzelo mnogo koraka koji uništavaju odnose sa Rusijom.

- U poslednje vreme aktuelno rukovodstvo Ukrajine preduzelo je mnogo koraka koji uništavaju rusko-ukrajinske odnose - odgovorio je Putin na pitanje novinara.

- Mnogo je koraka usmerenih na uništavanje naših odnosa, zbog čega, naravno, možemo samo da žalimo - dodao je Putin.

Prema njegovim rečima, to se tiče niza problema u bilateralnim odnosima, odnosa prema Ruskoj pravoslavnoj crkvi i prema ruskom jeziku.

- Ali ako predsednik Zelenski želi da započne obnavljanje ovih odnosa, mi ćemo to samo pozdraviti - naglasio je Putin.

Predsednik je dodao da su predlozi za premeštanje kontakt grupe za Donbas iz Minska slični pokušaju izbegavanja stvarnog rešenja problema. Ako Zelenski želi da razgovara o pitanjima Donbasa, treba prvo da se sastane sa rukovodstvom Donjecka i Luganska, a tek posle i sa rukovodstvom Rusije, naveo je Putin.

Zelenski pozdravio povlačenje trupa

 

Zelenski je danas pozdravio smanjenje broja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, ali je dodao da će Kijev ostati na oprezu.

Rusija je prethodno saopštila da je naredila povlačenje vojnika u bazu iz oblasti u blizini granice sa Ukrajinom, javio je Reuters, prenosi Tanjug.

- Smanjenje broja trupa na našoj granici proporcionalno smanjuje tenzije - napisao je Zelenski na Tviteru.

- Ukrajina je uvek budna i na oprezu, ali ipak pozdravlja svaki korak koji vodi umanjenju vojnog prisustva i deeskalaciji situacije u Donbasu - dodao je on.

Video: Dramatično kod Krima! Tri ukrajinska broda ušla na rusku teritoriju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA