Nove prednosti za vakcinisane u Nemačkoj? Olakšice za šoping, putovanje, karantin...

Puna zaštita od vakcina bi mogla u potpunosti da oslobodi imunizovane od testiranja - rekao je Špan

  • 10
Vakcinacija Nemačka vakcina Foto: Tanjug/AP

Nemača ministarka pravosuđa Kristin Lambreht je za sastanak savezne i pokrajinskih vlada u ponedeljak pripremila predlog zakonskih promena koji bi vakcinisane od korona virusa oslobodio od nekih mera koje sa sobom donosi borba protiv pandemije kao što su obavezno testiranja ili karantin po povratku iz inostranstva.

- Ako se zaključi kako vakcina ne samo da štiti one koji su ga primili nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir kod formiranja mera koje su na snazi - rekla je Lambreht u razgovoru za dnevnik "Handelsblatt", a prenosi "Deutsche Welle".

Ona je rekla da se „teorijsko pitanje" izuzetaka za vakcinisane sada mora pretočiti u konkretno političko delovanje.

Manje opasni od negativno testiranih

U jednom dokumentu, koji je prvi objavio dnevnik Bild, citira se zaključak državnog epidemiološkog Instituta Robert Koh gde se navodi kako vakcinisani protiv korona virusa poseduju manji potencijal da zaraze druge od onih koji imaju negativni antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mera za one koji su vakcinisani, ali i za one koji su preboleli koronavirus.

Nemački ministar zdravstva iz redova Unije CDU/CSU Jens Šan, koji je ovu mogućnost najavio već pre nekoliko nedelja, rekao je da se trenutno unutar vlade raspravlja o tome kojih mera bi vakcinisani mogli da budu oslobođeni. Tu se pre svega spominje ukidanje mera samoizolacije za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inostranstva i prisiljeni su na 10-dnevni karantin.

Olakšanja kod putovanja i šopinga

Olakšanja bi moglo biti i svugde tamo gde se, u zavisnosti od epidemiološke situacije, od mušterija traži negativni koronatest, poput frizera, većih delova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata kada budu ponovo otvoreni.

- Puna zaštita od vakcina bi mogla u potpunosti da oslobodi imunizovane od testiranja - rekao je Špan.

Pre nekoliko nedelja Šan izričito je naglasio kako se ne radi o "povlasticama" nego samo o povratku temeljnih prava građana koja su privremeno, za vreme trajanja pandemije, stavljeni van snage.

Izuzeci za vakcinisane, pri čemu se podrazumevaju oni koji su primili obe doze vakcine, mogli bi da budu vrlo brzo u sklopu upravo promenjenog Zakona o zaštiti građana od zaraza i da budu primenjeni na saveznom nivou. Naravno, uz potvrdu oba parlamentarna doma, Bundestaga i Bundesrata.

Ministar privrede manje euforičan

Sa druge strane, ministar privrede Peter Altmajer, smanjuje euforiju oko skorašnjih izuzetaka za vakcinisane. S obzirom na to da bi se izuzeci odnosili samo na one koji su revakcinisani, prema Altmajeru bi to moglo da potraje dok osetan broj stanovništva uopšte dođe do takvih povlastica.

- Trenutno je oko 20 posto građana primilo prvu dozu. Ne verujem da bi izuzetaka moglo da bude pre juna ili jula - rekao je Altmajer

Institut Robert Koh je svoj zaključak o tome da vakcinisani ne mogu da prenesu virus doneo na temelju ispitivanja osoba koje su u revakcinisane i to dve nedelje posle primanja druge doze.

Video: Ovo je samo moja greška: Merkel o lokdaunu za Uskrs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA