≫ 

Bajden okrenuo leđa Turskoj: Ubistvo Jermena bilo je genocid

Kako je ranije najavljeno, potez je viđen uglavnom kao simboličan, ali će značiti promenu u odnosu na decenije pažljivo biranog rečnika iz Bele kuće i dolazi u vreme kada su Ankara i Vašington duboko u nesuglasicama po brojnim pitanjima

  • 31
Kapitol Hil, Capitol Hill, Dzo Bajden Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Pixabay

Predsednik Sjedinejnih Američkih Država Džo Bajden priznao je da je tadašnje Osmanlijsko carstvo počinilo genocid nad Jermenima, javlja "Sputnik".

Kako se navodi, milion i po Jermena je ubijeno tokom Prvog svetskog rata.

- Počevši od 24. aprila 1915. godine kada su uhapšeni jermenski intelektualci i lideri u Konstantinopolju (današnji Istanbul), milion i po Jermena je deportovano i masakrirano. |elimo da očuvamo sećanje na žrtve tako da se ono što se desilo ne izgubi - naveo je Bajden u izjavi.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da Ankara "u potpunosti odbija" američku deklaraciju.

- Nemamo ništa da naučimo od nekoga kada je reč o našoj prošlosti. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde - naveo je Čavušoglu.

Kako je ranije najavljeno, potez je viđen uglavnom kao simboličan, ali će značiti promenu u odnosu na decenije pažljivo biranog rečnika iz Bele kuće i dolazi u vreme kada su Ankara i Vašington duboko u nesuglasicama po brojnim pitanjima.

Pašinjan: Priznanje genocida pitanje bezbednosti za Jermeniju

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan poručio je danas američkom predsedniku Džo Bajden u pismu da njegovo priznanje genocida nad Jermenima predstavlja pitanje bezbednosti za Jermeniju, narocito posle sukoba u Nagorno-Karabahu prošle godine.

- Jermeni širom sveta pozdravili su ovo priznanje genocida i dočekali ga sa oduševljenjem - rekao je Pašinjan, prenosi Reuters.

"Inspirativan korak"

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan ocenio je da je odluka Bajdena "smeo i inspirativan korak".

- To je važno za jermenski narod i za sve one ljude u svetu koji teže pravdi. Time se otvaraju nove perspektive američko-jermenskih odnosa - napisao je on na Fejsbuku, a prenosi Sputnik.

Alijev: Bajdenova izjava o genocidu istorijska greška

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev osudio je danas izjavu Bajdena, ocenivši da je reč o istorijskoj grešci.

Alijev je u telefonskom razgovoru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je Bajdenova izjava neprihvatljiva i da ozbiljno šteti trendu saradnje u regionu, kaže se u saopštenju iz kabineta predsednika Azerbejdžana, prenosi Tanjug.

Video: Pretužni kadrovi razrušene jermenske crkve u Karabahu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrki

    24. april 2021 | 18:23

    jel potvrdio genocid u Vijetnamu i Japanu a i u ostalim delovima sveta

  • Ledja

    24. april 2021 | 19:52

    Kada cete izdati hrvate, pa priznati i svima poznati stravican i po brutalnosti najuzasniji genocid u ndh nad Srbima.

  • Невена

    24. april 2021 | 19:05

    Па и јесте био геноцид исто као што је то био и то дупли над Србима што од Турака и њихових слуга познатијих као "потурица" (који су Турци и онако ослабљени потпомагали ) , што од Аустроугара а касније Њемаца ( Уопште Германа) жељом непресушним господарима Срба и у опште Балкана. И једним и другим једно велико биједници ШИЦ!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA