Fon der Lajen o diplomatskom fijasku u Turskoj: Osetila sam se povređeno i usamljeno

Fon der Lajen je izjavila da ne može da nađe opravdanje zbog načina na koji je tretirana

  • 1

 

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je izjavila da se osetila povređeno i usamljeno tokom sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom ranije ovog meseca i dodala da je tretirana loše samo zato što je žena.

- Prva sam žena predsednik Evropske komisije. Pošto sam predsednica, očekivala sam da u skladu s time budem tretirana kada sam bila u Turskoj, ali nije bilo tako- rekla je Fon der Lajen poslanicima EU, prenosi EP.

Fon der Lajen je dodala da ne može da nađe opravdanje zbog načina na koji je tretirana.

- Jedino što mogu da zaključim je da se tako desilo jer sam žensko. Da li bi se ovo desilo da sam nosila odelo i kravatu- zapitala je ona.

Ona nije javno okrivila Erdogana ili Mišela za neprijatnost, ali je rekla da nije videla da nedostaju stolice na prethodnim sličnim susretima.

- Osetila sam se povređeno, samo, kao žena i Evropljanka. Ne radi se o mestu za sedenje ili protokolu. Ovo govori o tome ko smo u srži. Ovo zadire u vrednosti za koje se Unija zalaže i pokazuje koliko treba da idemo još da pre nego što žene počnu da se tretiraju jednako, svaki put i svuda- ocenila je predsednica EK.

Fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel su se nedavno susreli sa Erdoganom u Ankari povodom tenzija između Evropske unije i Ankare, a u kabinetu su bile dve stolice, za Erdogana i Mišela, dok je Fon der Lajen stajala pored muškaraca i izražavala čuđenje uz "hm" zvuk, koji je označavao razočaranje, dodaje AP.

Onda je sela na sofu i bila udaljena od sagovornika.

Posle spornog događaja, oglasio se i Šarl Mišel koji je rekao da sporni snimci odaju pogrešan utisak da je on bio neosetljiv na situaciju i da to nije bila njegova greška, već je u pitanju protokol.

On je na svom Fejsbuku tako reagovao na brojne kritike koje su stigle na njegov račun i dodao da je doživeo dupli stres - zbog utiska da je bio ravnodušan prema "protokolarnoj nespretnosti prema Ursuli" i zbog činjenice da je taj detalj zasenio glavni geopolitički posao postignut u Ankari.

Ceo slučaj nazvan je "Sofagejt" po mestu na kome je sedela fon der Lajen, a dosta komentara izazvala je i činjenica da je dvoje evropskih zvaničnika u Ankaru otišlo kako bi razgovarali o važnosti prava žena i o nedavnom povlačnju Turske iz Istanbulske konvencije o zaštiti žena od nasilja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA