≫ 

Preminuo astronaut Majkl Kolins: Učestvovao u misiji Apolo 11

Izabran je za člana misije Apolo 11 zajedno sa Nilom Armstrongom i Edvinom Oldrinom

  • 3
Michael Collins, astronaut Majkl Kolins Foto: Shutterstock

Američki astronaut Majkl Kolins, koji je učestvovao u prvoj Apolo misliji, preminuo je danas u 90. godini, saopštila je njegova porodica.

Nosilac je Predsedničke medalje slobode, najvišeg američkog civilnog odlikovanja.

Rođen je u Rimu u Italiji, gde mu je otac bio diplomata. Zbog očeve službe često se selio u detinjstvu. Završio je Vojnu akademiju Vest Point 1952. godine. Kao vojni pilot služio je u američkim vojnim bazama u Evropi. 1961. bio je test pilot pri Američkom ratnom vazduhoplovstvu.

Završio je elitni kurs za probne pilote u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija. 1963. godine postao je astronaut NASA-e, nakon odbijanja jednu godinu ranije, i 18. jula 1966. je prvi puta poleteo u svemir u misiji Džemini 10, prethodno služeći kao rezerva na Džeminiju 7. Tokom te misije postao je prvi čovek koji je obavio dve svemirske šetnje. Kao vazduhoplovni oficir imao je čin general-majora.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели NASA (@nasa)

Izabran je za člana misije Apolo 11 zajedno sa Nilom Armstrongom i Edvinom Oldrinom. U toj misiji upravljao je komandnim modulom u orbiti oko Meseca, dok su se druga dva astronauta spustila na Mesec lunarnim modulom. Jedan je od 24 čoveka koji su putovali na Mesec. U svemiru je proveo 11 dana. Nakon misije Apolo 11, Kolins je odbio mogućnost da bude rezervni komandant na misiji Apolo 14, što bi ga stavilo u poziciju da komanduje misijom Apolo 17, kojom bi sleteo na Mesec.

Prilikom posete Jugoslaviji sa članovima ekspedicije (Nilom Armstrongom i Edvinom Oldrinom), oktobra 1969, odlikovan je Ordenom jugoslovenske zvezde s lentom.

Tokom karijere je zabeležio oko 5.000 časova leta.

Kolins je preminuo od karcinoma, dodaje se u saopštenju porodice.

Video: Čovek na Mesecu - mit ili stvarnost i zašto skoro pola veka ne ide gore?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    28. april 2021 | 21:05

    U studiji bio najbolji glumac 😂😂😂😂

  • nikolas

    28. april 2021 | 19:40

    NEJDE SE GORE ZASTO STO IM JE BAZA PROPALA IAKO JE PROGRAM APOLO NASTAVLJEN !!! GORE JE NEKO PRE NJIH NASELIO MESEC -VANZEMALJCI !!! MI NISMO SAMI U KOSMOSU !!!! VREME JE DA NASA KAZE ISTINU !!!

  • Bane

    29. april 2021 | 10:35

    Saucesce porodici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA