≫ 

Deda Milovan živi u garaži u Parizu: Otišao u beli svet da uspe, sad se bori za opstanak

Sa penzijom od 200 evra mogao je samo hranu da kupi

  • 19
Svi Srbi u Parizu, Marković Milovan

Foto: ssup.fr

Jedna potresna priča stiže pravo u Srbiju iz Pariza. Reč je sedamdesetčetvorogodišnjem Milovanu Markoviću, rodom iz Kovina, koji je davne 1975. godine došao u Francusku da radi i snađe se u životu, a sada spava u garaži i na rubu je egzistencije.

Od prvog dana odlaska u inostranstvo Milovan je počeo da radi, kao i većina došljaka, na građevini, obavljajući poslove renoviranja stanova i unutrašnjih radova. Imao je svoju porodicu, stan i automobil. Godine 1982.godine iznajmio je u podzemnom parkingu, garažu, u petnaestom pariskom arondismanu u kojoj je godinama parkirao svoj auto i ostavljao alat i sitan građevinski materijal, piše portal "Svi Srbi u Parizu".

Milovanova penzija je mala, budući da je, kao i većina pridošlih Srba tada, radio neprijavljen. Da bi preživeo, nastavio je da radi koliko je mogao.

Međutim, izliv krvi na mozak sprečio ga je da nastavi svoju borbu za pristojan život. Bolest je jedva prevazišao, ali nakon izlaska iz bolnice ostao je bez ičega. Narušenog zdravlja, Milovan više nije bio sposoban da radi i zarađuje. Izgubio je i stan i auto, a ostala mu je samo garaža gde se preselio i nastavio da živi. Opština se oglušila na njegov apel za pomoć.

Garaža u kojoj Milovan obitava nalazi se na čak četvrtom nivou podzemnog parkinga, čiji zakup veoma brzo nije uspevao više da plati. Sa penzijom od 200 evra, mogao je samo hranu da kupi. Njegovi prijatelji ipak ni jednog trenutka nisu posumnjali da se Milovanu promenio život na gore. Skromni Milovan je to veoma vešto krio jer ga je bila sramota celokupne situacije, navodi se.

Vreme je odmicalo, a Milovan je živeo sve teže. Iako usporen zbog bolesti, on svakog dana mora po nekoliko puta da izađe iz parkinga pešice da bi kupio hranu i uzeo malo svežeg vazduha.

Živi u garaži bez struje i vode, spava na improvizovanom krevetu od kartona. Ipak svakodnevno odlazi do javnog kupatila gde se kupa i vrši svoje fiziološke potrebe.

Vlasnik garaže je pokušavagodinama da povrati svoju garažu bez uspeha. Problem je nastao pre nekog vremena kada je vlasnik garaže zalepio natpis na garaži da će 28.aprila u 11 i 30 časova garaža biti ispražnjena, a brava zamenjena. To je bio okidač koji je naterao Milovana da prvi put ispriča svoju priču prijatelju Miroslavu Miši Živanoviću, koji je potom alarmirao određena udruženja u Parizu. Njih dvadesetak su se okupili 28.aprila i sprečili Milovanovo iseljavanje.

Opština u Parizu reagovala je tek kada je jedno od udruženja kontaktiralo medije, a priča o Milovanu objavljena u pariskom listu "Le Parisien". Rečeno je da će se potruditi da mu pronađu smeštaj.

Iz udruženja "Svi Srbi u Parizu" posetili su Milovana i odneli mu pomoć. Kako navode, deda Milovan se tokom razgovora nekoliko puta rasplakao.

Jedini se u nevolji ovom starcu našao Miroslav Živanović, koji mu sa svojom suprugom nesebično svakodnevno pomaže. Tako su njih dvoje doneli Milovanu farbana jaja za Vaskrs.

Otvorena kasa za pomoć dedi Milovanu

 

Kako javlja udruženje "Svi Srbi u Parizu", otvorena je javna kasa za prikupljanje pomoći Milovanu Markoviću.

Preko te javne kase moguće je donirati novac koji će 15.maja biti prebačen na račun deda Milovana, o čemu će donatori biti obavešteni.

Ova javna kasa se nalazi na zvaničnom francuskom sajtu za te namene i nikakve prevare i zloupotrebe nisu moguće, navodi se.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • igor

    3. maj 2021 | 07:49

    Pitanje jedno, a gde mu je porodica? Zena, sin, cerka...?? Nemoguce da je sam na svetu...

  • nikolas

    3. maj 2021 | 08:46

    KAD SI STAR I RAZBOLIS SE A NEMAS NOVCA NIKOM VISE NETREBAS NA ZAPADU !!! OVA PANDEMIJA JE I STVORENA DA POBIJE STAR I SIROMASAN SVET SIROM PLANETE -OSLOBODI PENZIONI I ZDRAVSTVENI FOND-PROSTO IM JE ZAO KAD STE PRESLI 70 GODINA A ZIVI STE !!! TO STO STE RADILI 40-50 GODINA TO VAM SE NECENI UOPSTE-HUMANOST VISE NE POSTOJI !!!!

  • Vladan

    3. maj 2021 | 08:44

    Pariz grad kontrasta. S jedne strane bogatstvo i raskoš kakvi se retko gde mogu videti, a sa druge desetine hiljada beskućnika koji ne mogu da priušte krov nad glavom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA