• 0

Još jedna presuda Suda u Strazburu protiv Turske: Država mora da plati bar 10.000 evra odštete

ECHR redovno osuđuje Tursku zbog kršenja ljudskih prava, posebno nakon pokušaja puča u julu 2016. godine

  • 0


Turska zastava

Foto: Pixabay

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) osudio je danas Tursku u dva slučaja zbog kršenja slobode izražavanja jedne novinarke i jedne poslanice.

Sudije su u prvom slučaju jednoglasno, a u drugom slučaju većinom glasova presudile da je Turska prekršila član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima koji štiti slobodu izražavanja.

U prvom slučaju reč je o poznatoj turskoj novinarki Banu Guven kojoj je privremeno zabranjeno "objavljivanje (svim sredstvima komunikacije) informacija o parlamentarnoj istrazi četvorice bivših ministara zbog optužbi za korupciju" iz 2013. godine.

Sud u Strazburu je ocenio da je ta zabrana imala velike posledice u ostvarivanju prava novinarke na slobodu izražavanja o aktuelnoj temi i naložio Turskoj da isplati 1.500 evra za troškove novinarke, koja nije podnela zahtev za odštetu.

Banu Guven je 2013. bila politička komentatorka i voditeljka na nacionalnoj televiziji IMC-TV. U jesen 2016. godine taj kanal, koji je branio prava kurdske manjine, zatvoren je u programu uživo tokom vanrednog stanja nakon neuspelog puča u julu iste godine, pišu Vijesti.

U drugom slučaju, Turskoj je naloženo da isplati 5.000 evra za nematerijalnu štetu i 4.000 evra za troškove poslanici prokurdske stranke HDP Filiz Kerestecioglu Demiru kojoj je 2016. ukinut poslanički imunitet u okviru reforme ustava. Protiv nje se i dalje vodi krivični postupak u Turskoj zbog učešća u februaru 2016. godine na političkom sastanku na kojem su se navodno čule parole koje policija smatra "provokativnim".

Ta reforma ustava "imala je za cilj da ograniči politički diskurs parlamentaraca" u kontekstu "borbe protiv terorizma", saopštio je ECHR.

ECHR redovno osuđuje Tursku zbog kršenja ljudskih prava, posebno nakon pokušaja puča u julu 2016. godine, posle kog su u toj zemlji usledile velike čistke u vojsci, pravosuđu, medijima i nevladinim organizacijama.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima