Evropsku zemlju potresa talas femicida: Važila za bezbednu luku, žene tvrde da se ne osećaju sigurno

Stručnjaci veruju da su neka od poslednjih nasilja nad ženama povezana sa pandemijom

  • 2
Žena, devojka, depresija, tuga, nasilje nad ženama, ženom Foto ilustracija: Shutterstock

Šest žena ubijeno je za samo pet nedelja u Švedskoj, što je dovelo do debate o porodičnom nasilju u zemlji koja se obično hvali zbog rodne ravnopravnosti.

Smrti se prostiru na tri regiona i tri generacije, ali u skoro svim slučajevima postoji zajednička nit: hapšenje čoveka s kojim su imale blisku vezu.

Dva ubistva dogodila su se usred bela dana: jedno u ruralnom gradskom centru na jugu zemlje, drugo na autobuskoj stanici u Linćepingu, univerzitetskom gradu južno od prestonice.

U predgrađu Stokholma jedna žena je izbodena u stanu u kojem je živela sa četvoro dece. Muškarac uhapšen zbog sumnje da ju je ubio navodno je neko koga je ona dobro znala.

"Nisam sigurna"

- Mislim da o tome mora više da se govori, o nasilju nad ženama, jer to nije u redu - rekao je Kristijan Dženson (51), koji je bio sa svojom ćerkom Emom (18).

Devojka je rekla da su nedavna ubistva pojačala zabrinutost zbog bezbednosti žena u toj oblasti, gde retko izlazi sama.

- Nisam toliko sigurna. Jer ovde ima toliko puno ljudi koji ubijaju - rekla je ona, prenosi BBC.

Švedska korona virus Foto: Tanjug/AP

Nedavni talas ubistava dolazi usred rastuće zabrinutosti zbog nasilja nad ženama u Švedskoj, koja je dugo bila na glasu kao jedna od najsigurnijih i rodno ravnopravnih zemalja na svetu.

U Švedskoj je u 2020. godini prijavljen je 16.461 slučaj napada na žene. To je porast od 15,4 posto u odnosu na 2019. godinu, kada je bilo 14.261 prijava.

"Feministička vlada"

Švedska ministarka za rodnu ravnopravnost Marta Stenevi kaže da je "i zgrožena i uznemirena" najnovijim nasiljem, ali da nije iznenađena.

- U Švedskoj smo na mnogo načina prilično napredovali u rodnoj ravnopravnosti, ali još uvek živimo sa strukturama u društvu koje suzbijaju žene - kaže ona.

Švedska "feministička vlada" već je bila na polovini desetogodišnje nacionalne strategije koja uključuje poboljšanje obrazovanja i nuđenje veće zaštite i podrške ženama pod pretnjom.

Krajem ovog meseca nova krizna komisija predstaviće ažuriranje plana, koji će, kako se očekuje, obuhvatiti duže zatvorske kazne i zabrane približavanja.

Teško da će se suočiti sa protivljenjem u parlamentu, mada to neće ići onako kako su se nadale neke stranke.

Policija je pozdravila ovaj plan, a šef nacionalne policije Anders Tornberg opisao je izloženost žena nasilju u porodici kao "glavni problem koji zahteva više akcije".

Da li je pandemija faktor?

Dženi Vesterstrand iz Roksa, švedske nacionalne organizacije za prihvatilišta za žene, veruje da su bar neka od poslednjih slučajeva nasilja povezani sa pandemijom.

Švedska je možda izbegla formalni lokdaun, ali, prema njenim rečima, širenje korona virusa nateralo je žene da više vremena provode kod kuće.

- Nisu tražile pomoć kao što bi da je društvo otvoreno. Zato mislimo da su možda ostajale u vezama, a da su se stvari pogoršale - rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljube

    6. maj 2021 | 22:54

    Mislim da je imigracija taj faktor .Svedska ( obecana zemlja) naseljena u zadnji deceniju , dve sa svasta i svacim ,razliciti mentaliteti ,...Balkan , Azija ,Afrika ,...

  • Ma

    7. maj 2021 | 10:19

    Sve je to u ljudskoj prirodi još kad ga drkaš onda dobiješ instant rezultat??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA