≫ 

Jedan od pronalazača Fajzera: Pandemija će se širiti do polovine 2022 godine, spas u mešanju vakcina

Pandemija će se okončati tek kada ceo svet stekne kolektivni imunitet

  • 8
Ugur Sahin, Ozlem Tureci Tureči, vakcina koronavirus BioNTech BioNTek Ugur Šahin Foto: Tanjug/AP

Pandemija korona virusa će se širiti sve do sredine 2022. godine, kako smatra Ugur Šahin jedan od pronalazača Fajzer-BioNTek vakcine.

Prema njegovom mišljenju razlog je oskudica vakcina.

Vlasti bi trebalo da razmotre mere kao što su mešanje vakcina različitih proizvođača, rekao je osnivač kompanije BioNTek na samitu koji je organizovao "The Wall Street Journal".

- Moramo da obezbedimo zaista visoku stopu vakcinacije širom sveta. U suprotnom, niko neće biti siguran - rekao je Šahin.

Dodao je da će se pandemija okončati tek kada ceo svet stekne kolektivni imunitet.

- Do sredine 2022. čak i regioni sa velikom gustinom naseljensoti kao što je Indija mogli bi da dostignu visok nivo vakcinacije i imunitet krda.

Videćemo u narednih 12 meseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiže kolektivni imunitet samo povećanjem proizvodnih kapaciteta - istikao je Šahin koji je najavio i savez sa više od 30 kompanija kako bi moglo da se proizvede više vakcina.

Njegova supruga i suosnivač komapnije Ozlem Tureči ističe da ne isključuju mogućnost kombinovanja vakcina, poput recimo jedne doze Fajzerove, a druge Astra Zeneke, ako to bude neophodno za okončanje pandemije.

- Što više vakcina imamo, to bolje... U teoriji možemo da ih mešamo jer nam je na kraju cilj da postignemo imunitet krda. Želimo da imamo što više vakcinisanih ljudikaže Tureči.

Video: Velika gužva u TC Ušće: Kakav haos zbog vaučera na vakcinaciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    7. maj 2021 | 07:14

    Nadam se da ce narod biti dovoljno pametan i pri svesti....inace ce sotone dobiti sto su zelele!

  • Lala

    7. maj 2021 | 07:30

    Bravo na uspehu. Ocaj Turcin, emigrant je pronalazac vakcine koja je prodata Fajzeru. Emigranti su cesto pokretaci privrede. Pa osnivac najvece firme na svetu Apple je sin sirijskog izbeglice. I Tesla I Pupin su sve postigli u tudim zemljama. Primera ina na milione. Podrska vrednim I hrabrim migrantima.

  • Balkanski spijun

    7. maj 2021 | 09:27

    ovaj reklamira sam sebe ;) lepo savetujes ali neka hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA