SZO upozorava na 3. talas u Africi: Kasni isporuka vakcina, vakcinacija usporena, prete novi sojevi

Stopa vakcinacije u Africi je najniža na svetu, pošto se globalno daje 150 doza vakcina na 1.000 ljudi, dok je u subsaharskoj Africi to osam doza na 1.000

  • 1
Afrika koronavirus Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas na novi talas infekcije kovidom-19 u Africi zbog kašnjenja u isporuci vakcina, spore vakcinacije i novih sojeva.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za Afriku je saopštila da afrički kontinent mora da sustigne ostatak sveta na planu vakcinacije, prenosi britanski list "Gardijan".

- Kašnjenje u isporuci doza vakcina iz indijskog Serum instituta namenjenih Africi, kašnjenje u davanju vakcina i pojava novih sojeva, znači da rizik od novog talasa infekcija ostaje veoma visok u Africi - navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da bi novi sojevi, poput onih koji su se pojavile u Indiji i Južnoj Africi, mogli da izazovu "treći talas" na afričkom kontinentu.

- Tragedija u Indiji ne mora da se dogodi i ovde u Africi, ali svi moramo biti u najvišoj mogućoj pripravnosti - rekao je regionalni direktor SZO Mačidizo Moeti.

- Iako pozivamo na jednakost u raspodeli vakcina, Afrika takođe mora da ozbiljno prione na posao i iskoristi ono što imamo. Moramo dati sve doze koje imamo u ruke ljudi - izjavio je Moeti.

SZO je saopštila i da su neke afričke zemlje bile uzorne u davanju vakcina, ali ih nije imenovala.

Dodaje se, međutim, da je do sada dato tek nešto manje od "polovine od 37 miliona doza isporučenih Africi".

Na Afriku sada otpada samo jedan procenat doza vakcina koje su date na globalnom nivou, saopštila je SZO, u poređenju sa dva odsto pre nekoliko nedelja, jer vakcinacija u drugim regionima napreduje znatno brže.

Prve isporuke vakcina za 41 afričku zemlju, u okviru šeme Kovaks, započele su u martu, ali devet zemalja je do sada dalo samo četvrtinu primljenih doza, dok je 15 zemalja iskoristilo manje od polovine dobijenih doza.

Stopa vakcinacije u Africi je najniža na svetu, pošto se globalno daje 150 doza vakcina na 1.000 ljudi, dok je u subsaharskoj Africi to osam doza na 1.000, prema podacima SZO.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    7. maj 2021 | 12:59

    sada kada bi svi skinuli maske istanje da bude 2019 vise bi bilo bolesnih od gripe i drugih prehlada nego kovid ali kovid sluzi da se kontrolise narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA