≫ 

Nepal sve više gubi kontrolu nad virusom: Rekordan broj zaraženih, u kovid bolnicama nema mesta

Nepal ima slab zdravstveni sistem, sa manje lekara po glavi stanovnika od Indije, a ima i nižu stopu vakcinacije od svog suseda

  • 0
Nepal koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nepal, koji se graniči sa Indijom, suočava se sa teškom epidemiološkom situacijom, a lekari upozoravaju da bi kriza mogla da se prelije u tu zemlju. Oni takođe beleže rekordne dnevne brojeve novozaraženih, a ponestaju im i bolnički kapaciteti i kiseonik.

U Nepalu je u četvrtak prijavljeno 9.070 novih slučajeva korona virusa, dok ih je mesec dana ranije bilo 298.

Dnevni brojevi preminulih takođe su najviši od početka epidemije, pa ih je u sredu bilo 58, a u četvrtak 54.

- Trenutno nema slobodnih postelja ni u jednoj bolnici koja leči kovid pacijente. Čak i kada bi se kreveti oslobodili, vlada velika nestašica kiseonika, a još nismo ni na vrhuncu krize - kaže dr Džitondra Šarma, šef Bolnice za naprednu medicinu i hirurgiju u Katmanduu, prenosi AP.

Mnogi smatraju da je uzrok toga drugi talas epidemije u Indiji, koji se prelio u Nepal, pošto dve zemlje imaju dugačku kopnenu granicu.

Nepal ima slab zdravstveni sistem, sa manje lekara po glavi stanovnika od Indije, a ima i nižu stopu vakcinacije od svog suseda.

Prošlog vikenda je 44 posto slučajeva na korona virus u Nepalu bilo pozitivno, prema brojkama vlade koje je saopštila Međunarodna federacija Crvenog krsta, upozorivši na dolazeću krizu.

- Ono što se trenutno događa u Indiji je zastrašujući pregled budućnosti Nepala ako ne uspemo da zadržimo ovaj najnoviji kovid talas koji iz minuta u minut odnosi sve više života - rekao je dr Netra Prasad Timsina iz Crvenog krsta.

Mada je Nepal pooštrio kontrolu granica i uveo zaključavanje u najteže pogođenim regionima, uključujući glavni grad, pojedini strahuju da to neće biti dovoljno za suzbijanje korona virusa, koji je stigao čak i do Mont Everesta.

Samo pre mesec dana ova himalajska nacija od 31 miliona stanovnika prijavljivala je oko 100 slučajeva dnevno.

Neki kažu da je za to kriv indijski razorni drugi talas korone koji se prelio u Nepal, jer država deli dugačku, otvorenu granicu sa svojim susedom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA