• 16

Francuski vojnici upozoravaju na pretnju od građanskog rata: "Radi se o opstanku naše zemlje"

, Telegraf

"Ako izbije građanski rat, vojska će održavati red na svom tlu. Niko ne može da poželi tako strašnu situaciju, ali da, u Francuskoj se sprema građanski rat i vi to savršeno dobro znate", navodi se u pismu

  • 16
francuska vojska, kamp vojni korona virus koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Grupa aktivnih francuskih vojnika objavila je otvoreno pismo u kojem upozoravaju na pretnju od izbijanja građanskog rata u zemlji.

- Radi se o opstanku naše zemlje - navodi se u tekstu pisma koje su francuski vojnici, pre nego što su dobili podršku javnost, objavili anonimno, kako bi izbegli represalije od strane nadređenih.

Otvoreno pismo je jedno vreme stajalo na blogu "Plas d''Arm", ali je odatle uklonjeno, da bi ga zatim u nedelju objavio list "Valer aktiel".

Kako prenosi taj dnevnik, do ponedeljka u podne tekst je podržalo više od 100.000 Francuza, svojim virtuelnim potpisima preko interneta.

U pismu se upozorava da je "opstanak" Francuske doveden u pitanje nakon što je vlada napravila "ustupke" islamizmu.

Francuska vlada je prethodno osudila slično pismo koje su penzionisani generali objavili krajem prošlog meseca.

Francuska ministarka zadužena za oružane snage Florens Parli je tada izjavila da će oni biti kažnjeni zbog kršenja zakona koji zabranjuje rezervistima ili pripadnicima vojske da javno izražavaju mišljenja o religiji i politici.

Međutim, lider krajnje desnice Marin Le Pen, kandidatkinja na predsedničkim izborima sledeće godine, podržala je oko 1.000 pripadnika i pripadnica vojske koji stoje iza ovog dokumenta.

Broj potpisnika koji stoje iza najnovijeg pisma ostaje nejasan, navodi BBC.

Međutim, autori pisma opisuju sebe kao deo mlađe generacije vojnika koji su služili u Avganistanu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici, ili su se pridružili domaćim antiterorističkim operacijama.

- Dali su kožu da unište islamizam kojem dajete ustupke na našem tlu - napisali su oni.

U poruci se kritikuje odgovor francuske vlade penzionisanim generalima koji su potpisali prošlomesečno pismo i navodi: "Da li su se oni borili za to da vi dopustite da Francuska postane propala država?".

- Ako izbije građanski rat, vojska će održavati red na svom tlu. Niko ne može da poželi tako strašnu situaciju, ali da, u Francuskoj se sprema građanski rat i vi to savršeno dobro znate - navodi se u pismu.

Francuska je prethodno predstavila plan borbe protiv onoga što je Makron opisao kao "islamski separatizam".

Taj potez je bio naišao na kritike kako u zemlji, tako i u inostranstvu, koje su ga mahom videle kao napad na islam.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    Сада су у истој ситуацији као ми...па- срећно...😂🤣🤣

  • Стефан

    Malo sam matoriji i sećam se kako su nekada u SFR upozoravali da bratstvo i jedinstvio, posle MASPOKa, Islamske deklaracije, protesta na KiM 80tih, jednostavno ne drži vodu i da će da se zemlja raspadne. Neki su zbog tih sumnji gubili posao, a neki su Boga mi gubili i slobodu. To što će neko dobiti otkaz ili biti uhapšen ne govori ni u prilog ni protiv činjenica koje iznosi. Čim se o tome priča, čim postoje divergentna mišljenja problem je na vidiku. Da li će multikulturalizam prevagnuti ili će još jaki osećaji nacionalne i pre svega verske pripadnosti pocepati Francusku nije pitanje od juče. NIje loše pročitati i knjigu Pokoravanje. Mišel Uelbek. Izazov je pred Francuskim društvom ali i Evropskom civilizacijm koje je sve dekadentnija, umornija i ne pokazuje elemnetarne znake vitalnosti. S druge strane suproti koncept zastupa poluacija koja je u jakoj demografskoj ekspanziji i u velikoj meri ideološki i verski fanatizovana. Videćemo...

  • srbo

    Komunisticka posla uvek se vesele tudjem zlu i na kraju sami propadaju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima