Netanjahu: Izrael će pojačati vazdušne udare na palestinske teritorije

U sukobu koji se rasplamsava do sada je poginulo najmanje 28 Palestinaca i dvoje Izraelca.

  • 5
Benjamin Netanjahu, Benjamin Netanyahu Foto: Tanjug/AP

Izrael je danas pojačao vazdušne udare na Gazu, ali rakete pogađaju već drugi dan za redom i izraelske gradove.

U sukobu koji se rasplamsava do sada je poginulo najmanje 28 Palestinaca i dvoje Izraelca.

Ovo je najozbiljnija konfrontacija između Izraela i militantne organizacije Hamas od 2019. godine i izazvana je sukobima Palestinaca i izraelske policije u i oko džamije Al Aksa u Jerusalimu.

Situacija u Jerusalimu je bila napeta tokom trajanja Ramazanskog posta, zbog najavljenog iseljavanja Palestinaca iz njihovih domova u istočnom Jerusalimu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će Izrael pojačati raketne udare na pojas Gaze zbog raketnih napada Hamasa na Izrael, prenosi Rojters.

- Nakon procene situacije odlučeno je da se pojačaju snaga i učestalost napada- poručio je Netenjahu u video izjavi, a samo sat kasnije izraelska ratna avijacija je pojačala vazdušne udare na i oko grada Gaze, rekao je u razgovoru sa izveštačem Rojtersa očevidac u jednom gusto naseljenom kvartu nad kojim se vije gust oblak dima.

Palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo je da je u dvomilionskoj Gazi od izraelskih raketa do sada poginulo najmanje 28 Palestinaca, uključujući 10 dece, kao i da je ranjeno 152 ljudi.

Izraelska nacionalna služba hitne pomoći je potvrdila pogibiju dve žene od raketa Hamasa u gradu Aškelonu na jugu Izraela.

Izrael osporava podatke Palestinaca o žrtvama vazdušnih udara i tvrdi da je likvidirano dvadesetak boraca Hamasa i da je trećina od stotina raketa koje su lansirane sa položaja Hamasa promašila ciljeve.

U jednom kvartu u Gazi je eksplodirala izraelska raketa u stanu u višespratnici i tom prilikom su poginula trojica pripadnika Islamskog džihada, izjavio je jedan predstavnik Hamasa, dok izraelska policija tvrdi da je na jugu Izraela povređeno više od 30 ljudi u raketnim udarima Hamasa, iako vojni izvori navode da je protivvazdušna odbrana uspešno presrela i neutralizovala oko 90 odsto projektila lansiranih iz Gaze.

Hamas tvrdi da je samo tokom jednog petominutnog raketnog napada po ciljevima u Izraelu, baražno ispaljeno 137 raketa na Aškelon i Ašdod, gradove južno od Tel Aviva.

Dodatne izaelske tenkovske i pešadijske jedinice su rasopređene duž granice prema pojasu Gaze, a Arapska liga čije su neke članice nedavno popravile i unapredile odnose sa Izraelom, optužuje vlasti u Jerusalimu za eskalaciju nasilja, za neselektivne i neodgovorne napade na pojas Gaze i opasnu eskalaciju sukoba u Jerusalimu.

Jedan palestinski zvaničnik izjavio je da Egipat, Katar i Ujedinjene nacije pokušavaju da zaustave ovaj talas nasilja.

Video: Istočni Jerusalim: Pojačano prisustvo policije dok eskaliraja tenzija između Izraelaca i Palestinaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neso83

    11. maj 2021 | 23:35

    Samo oštro protiv terorizma, uz bratski jevrejski narod!!! Narod srpski brzo zaboravlja da su nam ti isti islamisti sekli glave po Bosni i Kosmetu, nesecam se da su Jevreji to radili. Puna podrska narodu Izraela. Narod koji je propatio vekovima da oslobodi svoje parče zemlje, sad je opkoljen hijenama.

  • nikolas

    11. maj 2021 | 22:38

    NOVI RAT I VELIKA OPASNOST SA SVETSKI MIR !!!

  • Bosanac

    12. maj 2021 | 07:21

    Licno sam protiv ubijanja koja palestina drzava u drzavi stao oni traze kao I siptari I muslimani na tudjem da se sire I protiv sam diktatorske turske da se tu mesa oni ih u tome podrzavaju pa se posilili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA